مطمئنیم خطوط قرمز نظام در متن پیش‌نویس برجام رعایت نشده

اعتمادآنلاین|

هسته اصلی مخالفان احیای برجام در درون و خارج از مجلس، اعضای جبهه پایداری هستند. طیفی که در زمان دولت روحانی نیز انتقادات جدی به متن برجام داشتند و در پنهان و آشکار به نقد آن می‌نشستند. بعد از تشکیل دولت اصولگرای سیزدهم با محوریت اعضای جبهه پایداری اما، فضا برای این طیف سیاسی تغییر کرد. بسیاری از تحلیلگران با اشاره به انتقادات آتشین این طیف در زمان روحانی و ظریف این پرسش را مطرح می‌کردند که چرا اعضای جبهه پایداری که هم در مجلس و هم در دولت، سمبه پر زوری دارند در برابر تصویب برجام مانع‌تراشی نمی‌کنند و دولت رییسی را برای از دستور کار خارج کردن برجام تحت فشار قرار نمی‌دهند؟ برای پاسخگویی به چنین انتقاداتی است که اعضای جبهه پایداری در یک تقسیم کار آشکار تلاش می‌کنند خود را در شمایل نقد برجام نیز قرار دهند.

علی‌خضریان، نماینده تهران در مجلس یکی از همین دست نمایندگان است که با بررسی محتوایی پیش‌نویس توافق رویکردی انتقادی در خصوص این سند ارایه می‌کند. بخشی از اطلاعاتی که علی خضریان مطرح می‌کند برای نخستین‌بار است که در رسانه‌های کشور منتشر می‌شود. او معتقد است، حبس اطلاعاتی محتوای برجام در شرایطی که امریکا، اروپا و رژیم صهیونیستی از آن باخبر شده‌اند، قابل قبول نیست و از ضرورت در جریان قرار دادن مردم از محتوای گفت‌وگوها سخن می‌گوید. از سوی دیگر خضریان نه‌تنها پیش‌نویس این توافق را به نسبت توافقنامه قبلی برجام قدمی روبه جلو نمی‌داند، بلکه آن را عدول از بسیاری از خطوط قرمز می‌داند که در گذشته روی آنها پافشاری شده بود.باید دید واکنش سایر چهره‌ای اصولگرا در مجلس و دولت نسبت به این دیدگاه‌ها چیست و آیا پاسخی به این انتقادات خواهند داشت یا نه؟

به گزارش روزنامه اعتماد، بخش هایی از گفت و گوی خضریان را در ادامه می خوانید:

*دولت ایران حق ندارد گام‌های کاهشی هسته‌ای را بردارد؛ این امر به عنوان یک خط قرمز و سیاستی اعلام شده است که به تصریح مقام معظم رهبری هیچ کس نباید از آن تخطی کند.رییس کمیته سیاسی، نظامی و امنیتی کمیسیون اصل نود مجلس با بیان اینکه همین خط قرمز و سیاست قطعی به‌طور کامل در قانون راهبردی مجلس نیز منعکس شده است، گفت: در مواد ۶ و ۷ قانون راهبردی، اقدام کاهشی هسته‌ای ایران و بازگشت به تعهدات ذیل برجام، مشروط به لغو کامل تحریم‌ها و گزارش آن به مجلس و بررسی مجلس است. اما متاسفانه در متنی که تاکنون حاصل شده و اگر جریان انقلاب نسبت به مفاد آن حساسیت به خرج ندهد، ممکن است متن احتمالی توافق شود، خطوط قرمز مذکور و قانون مجلس رعایت نشده است.

*بر اساس متن پیش‌نویس، ایران موظف شده است بخش اعظم تعهدات هسته‌ای خود را انجام دهد. به عبارت دیگر، براساس آنچه تاکنون تهیه شده، این‌طور نیست که امریکا، تحریم‌های برجامی را رفع و سپس ما آن را راستی‌آزمایی کنیم و در صورت رفع تحریم‌ها، ایران اقدامات کاهشی هسته‌ای خود را بعد از تحقق آن دو شرط انجام دهد، بلکه قبل از رفع همه تحریم‌ها، ایران باید اقدامات خود را انجام دهد و این امر برخلاف سخنان صریح رهبری و قانون مصوب مجلس است.

*متاسفانه هیچ یک از تضامین بیان شده تاکنون در متن توافق اخذ نشده است. به‌طوری‌که در بند ۱-۵ تصمیم کمیسیون مشترک، سخنان بایدن یا به تعبیری مکتوب آن بیانات در ۳۰ اکتبر ۲۰۲۱ به عنوان یک تضمین محکم مورد پذیرش قرار گرفته است. جالب‌تر آنکه در همین بیان نیز به جای اینکه امریکا به ایران تضمین دهد و انجام تعهدات از سوی ایران، مشروط به انجام تعهدات امریکا باشد، دقیقا بر عکس رفتار شده و در این بند، انجام تعهدات امریکا مشروط به انجام تعهدات ایران شده است! ضمن اینکه آیا سخنان رییس‌جمهور امریکا اساسا می‌تواند تضمین باشد؟

*متاسفانه در متن موجود، راستی‌آزمایی رفع تحریم‌های امریکا به خود امریکا سپرده شده است و در بند ۱۸ ضمیمه سوم این پیش‌نویس توافق احتمالی تاکید شده است که امریکا برای راستی‌آزمایی رفع تحریم، صرفا یک بیانیه می‌دهد و همین امر راستی‌آزمایی تلقی خواهد شد. بر این اساس جمهوری اسلامی ایران طبق این متن هیچ نقشی در راستی‌آزمایی ندارد و این امر از سوی دیگر نقض خطوط قرمز و نیز قانون مجلس است که ‌باید اصلاح شود.وی با انتقاد به نحوه فروش نفت از سوی ایران، در صورت پذیرش متن پیش‌نویس توافق گفت: یکی از مسائلی که در بند ۹ ضمیمه سوم متن پیش‌نویس آمده این است که بعد از ۶۰ روز، یعنی بعد از روز تایید و انجام بسیاری از تعهدات ایران، ملت ایران می‌تواند تا سقف ۵۰ میلیون بشکه صادرات نفت داشته باشد، مشروط به اینکه به کشوری می‌تواند نفت بفروشد که امریکا نیز رضایت خود را به این فروش اعلام کرده باشد. لذا قبول شرط تامین رضایت امریکا در فروش نفت ایران موجب تحمیل خسارت‌های آشکار به منافع ملت ایران خواهد شد.

*متاسفانه براساس متن پیش‌نویس طرف امریکایی تحت عنوان لیست ستاره‌دارها، علاوه بر لیست قرمز بیش از ۷۰۰ نفر و موجودیت دیگر ایرانی را تحت تحریم قرار داده است. لذا پذیرش باقی ماندن بیش از ۱۶۰۰ فرد و موجودیت ایرانی در تحریم، قطعا مشکلات جدی فراوانی را برای اقتصاد ایران در پی خواهد داشت. به‌رغم تصریح رییس محترم جمهور در خصوص اینکه توافق هسته‌ای وقتی انجام خواهد شد که مشکل پادمان حل شود، متاسفانه طرف امریکایی در پیشنهاد ۱۷ مرداد ۱۴۰۱ به ایران در این خصوص تصریح نکرده است و در نتیجه در صورت انجام توافق بر این مبنا، مشکل مسائل باقی مانده سال‌ها گریبانگیر ایران خواهد بود، چرا که در این متن، ایران موظف شده است با توضیح و نیز روشن‌سازی به سوالات و ابهامات آژانس نسبت به اماکن مورد درخواست، مشکل را حل کند، اما آیا این امر موجب مختومه شدن پرونده ایران خواهد شد؟ در این متن به هیچ‌وجه به مختومه شدن پرونده ایران اشاره نشده و این پرونده می‌تواند برای سال‌های متمادی مفتوح بماند. لذا مطابق متن موجود، هیچ امیدی به بسته شدن پرونده ایران به این زودی، وجود ندارد. برای ما روشن شده است که خطوط قرمز نظام و قانون راهبردی لغو تحریم‌ها در این متن رعایت نشده و با این توافق، منافع ملت ایران تامین نخواهد شد.

آیا این خبر مفید بود؟ 0 0

پست بعدی

قیمت نجومی ملک در بالا شهر تهران+ جدول

ی سپتامبر 4 , 2022
اعتمادآنلاین| قیمت تقریبی خرید و فروش آپارتمان در ۲۲ منطقه تهران را می‌توانید در این گزارش مشاهده کنید. به گزارش مهر، بر اساس بررسی‌های میدانی برای قیمت مسکن در تهران، مشاورین املاک سطح شهر قیمت تقریبی خرید و فروش آپارتمان در مناطق ۲۲ گانه تهران را به شرح جدول زیر […]

اجتماعی

منوی شبکه های اجتماعی تنظیم نشده است. شما باید منویی ایجاد کنید و آن را به منوی شبکه های اجتماعی در تنظیمات منو اختصاص دهید.

آخرین دیدگاه

000