محمد لاهوتی بیان کرد: در دنیا کالاهای قاچاق انگشتشمار هستند اما در ایران بیش از هزاران ردیف کالایی، کالای قاچاق محسوب میشود. واقعیت این است که تا هزینه واردات رسمی گرانتر از هزینه واردات غیررسمی تعریف شود تلاش برای مبارزه با قاچاق بهجایی نخواهد رسید.
به گزارش ایسنا، او گفت: در حال حاضر عمده مشکل به تعرفههایی بازمیگردد که به نام حمایت از تولید وضع شدهاند. میخواهند با وضع تعرفه جلوی واردات را بگیرند؛ در حالی که راه حمایت از تولید جلوگیری از واردات نیست بلکه ایجاد رقابت سالم، ارتقای کیفیت و افزایش بهرهوری است.
در ادامه نشست مشترک اعضای کمیسیونهای اتاق بازرگانی ایران با مسئولان گمرک، سید محمد جعفری، رئیس کمیسیون تسهیل تجارت و مدیریت واردات اتاق ایران با تأکید بر اینکه هر چقدر مقررات مربوط به واردات سختگیرانهتر باشد فضای تجارت با مشکلات بیشتری مواجه خواهد شد بیان کرد: به دلیل تناقضاتی که اصلاحیه قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز با سایر بخشهای قانون گمرک دارد بخش خصوصی با چالشهایی مواجه شده است.
او با بیان اینکه در این شرایط مسیر تجارت به سمت قاچاق منحرف خواهد شد افزود: هرچه فضای تجارت را بیشتر دستوری کنیم هزینههای تجارت رسمی را بالاتر برده و در نتیجه قاچاق و ورود کالا از مبادی غیررسمی افزایش خواهد یافت.
جعفری با تأکید بر اینکه ۹۰ درصد کالاهای وارداتی در حال حاضر کالاهای مرتبط با تولید و یا کالاهای واسطهای بوده و تنها ۱۰ درصد آن کالاهای مصرفی هستند ادامه داد: با سختگیرانهتر شدن شرایط تجارت، در واقع محیط کسبوکار نامناسبتر خواهد شد. تجار ما از یک سو با تحریمهای سختگیرانه روبرو هستند و از طرفی قانونگذاریهای متناقض در داخل دست آنها را بسته است.
بر اساس گزارش سایت اتاق ایران، در ادامه احمد آتش هوش، رئیس کمیسیون حقوقی و حمایتهای قضایی و مقرراتی اتاق ایران هم با بیان اینکه قانونگذار تصور میکند هرچقدر مجازاتها سنگینتر باشد قانون بهتر اجرا خواهد شد گفت: این در حالی است که تجربه نشان داده تشدید مجازات ما را به نتیجه نمیرساند. متأسفانه در اصلاح قانون برخی اقدامات هرچند برحسب بیاطلاعی انجام شوند، جرم انگاری شده است؛ بنابراین ضروری است گمرک و اتاق ایران با همکاری یکدیگر جلسات آموزشی برای تجار برگزار کنند تا افراد ناآگاهانه مرتکب جرم نشده و به دردسر نیفتند.
آخرین دیدگاه