وعده‌های بر زمین مانده دولت رئیسی | تذکر رهبری جدی گرفته می‌شود؟

 وعده‌های بر زمین مانده دولت رئیسی | تذکر رهبری جدی گرفته می‌شود؟

قرن نو نوشت:اگر مردم احساس کنند دولت به وعده‌هایش عمل نکرده، مخفی‌کار بوده و مردم را نامحرم می‌داند، خیلی آرام سفره خود را از دولت جدا می‌کنند.

«باید به وعده‌ها نیز در موعِد خود عمل کرد و اگر به هر دلیلی اجرای وعده ممکن نشد، صریح و صادقانه برای مردم توضیح داد.»

این جمله بخشی از بیانات مهم رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار مردم قم در سالروز قیام تاریخی ۱۹ دی بود، نکته‌ای که این روزها یکی از نقدهای وارده به دولت سیزدهم نیز است.

وعده‌های بر زمین مانده دولت رئیسی | تذکر رهبری جدی گرفته می‌شود؟

تذکر همیشگی رهبری به مسئولان

این اولین بار نیست که‌ ایشان به دولت‌های مختلف در این باره تذکر می‌دهند، این تذکری است که بارها از سوی رهبر معظم انقلاب به مسئولان مختلف کشور در ادوار متفاوت داده شد، اما آنطور که باید و شاید در عمل به آن توجهی نشده است.

اکنون نیز یکی از بزرگ‌ترین مشکلات دولت سیزدهم، ابراز نارضایتی مردم نسبت به وعده‌های بی‌پشتوانه‌ای است که این نارضایتی به شکل اجتماعات مردمی در مقابل نهادها و سازمان‌های دولتی نمود یافته است.

وعده‌های انتخاباتی ابراهیم رئیسی

در زمان انتخابات ریاست جمهوری اصلاح نظام اقتصادی و تغییر رویکرد مدیریت دولت در بازارهای مختلف یکی از مهم‌ترین وعده‌های سیاسی و اقتصادی سیدابراهیم رئیسی بود.

رئیس جمهور با توجه به حساسیت جامعه به نظام اقتصادی و وعده‌های مرتبط با اصلاح آن، وعده‌های متعددی را به مردم داد که از جمله می‌توان تک رقمی شدن تورم، ایجاد یک میلیون شغل به صورت سالانه، ایجاد تیم اقتصادی هماهنگ، کمک به دهک‌های پایین جامعه در حوزه مسکن، کاهش ۵۰ درصد از هزینه‌های درمان و… اشاره کرد.

اما حالا که بیش از ۶ ماه از روی کار آمدن دولت سیزدهم می‌گذارد، هنوز مشخص نیست دولت برای تحقق این وعده‌ها چه برنامه‌ای دارد.

این درحالی است که منتقدان بر این باورند که حاکمیت یکپارچه در اختیار اصولگرایان و هماهنگ با دولت رئیسی هستند و بهانه‌ای برای کارشکنی و عدم هماهنگی قوای دیگر نیز وجود ندارد.

اکنون مردم می‌گویند وقتی اراده‌ای برای حل مشکلات مردم وجود ندارد، حاکمیت یکدست یا دوگانه باشد، تفاوتی نمی‌کند، چراکه بازهم همه این مشکلات وجود دارد.

نبود برنامه‌ای عملیاتی برای تحقق وعده‌های دولت

بسیاری از کارشناسان و مردم از دغدغه و مشکلات اقتصادی می‌گویند و اینکه چقدر مهم است، نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری برای رفع آن برنامه‌ای عملیاتی داشته باشند، مطلبی که رهبر معطم انقلاب در سخنان خود بر آن مهر تأیید زدند.

علی صوفی، فعال سیاسی، در این باره می‌گوید: در دولت رئیسی واقعاً هیچ برنامه‌ای دیده نمی‌شود، چون او هیچ برنامه‌ای را اعلام نکرده و هیچ تصمیمی را تا به الان نگرفته است.

این فعال اصلاح‌طلب یادآور شد: رئیسی کشور را از لحاظ اقتصادی رها کرده است و کنترلی بر اوضاع اقتصادی کشور ندارد. این مسأله البته قابل پیش‌بینی بود، چون او تیم اقتصادی ندارد. این افرادی که امروز مسئول اقتصادی در دولت هستند، دارای یک فکر هماهنگ نیستند که منتج به اجرای یک سیاست هماهنگ شود. به نظر می‌آید سفرهای استانی رئیسی را اقناع می‌کند، او فکر می‌کند کار رئیس جمهور همین است. شعار رئیسی این بود که نباید اقتصاد کشور را به دیپلماسی و سیاست خارجی گره بزنیم، اما الان مشخص است که آقای رئیسی منتظر است ببیند نتیجه برجام چه می‌شود این به آن معناست که روزمرگی بر مدیریت کشور حاکم است.

نگاه تک‌بعدی به اقتصاد

رئیسی و کابینه وی وعده داده بودند که مانع گرانی و افزایش قیمت کالاها خواهند شد اما نه تنها از شتاب گرانی و مشکلات معیشتی مردم کاسته نشد؛ بلکه بر گرانی افزوده شده و قیمت‌ها همچنان در حال افزایش است.

از منظر کارشناسان و صاحب‌نظران اقتصادی نگاه تک بعدی به مسئله اقتصاد و معیشت مردم از مهمترین دلایلی است که مانع از تحقق اهداف وعده داده شده دولت می‌شود. واقعیت این است که متغیرهای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و مسائل بین‌المللی ارتباطی کامل با یکدیگر دارند و وعده حل مشکلات اقتصادی بدون توجه به این مؤلفه‌ها منطبق بر واقعیات نیست.

صاحب‌نظران این حوزه تأکید دارند که برای رفع مشکلات حوزه اقتصاد و معیشت مردم نگاه به ظرفیت‌های کشور و راهکارهای قابل تحقق ضروری است و با دستور نمی‌شود قیمت‌ها را کنترل کرد، تغییر قیمت‌ها علت و معلول دارند.

وعده‌هایی که مردم را بدبین می‌کند

البته افکار عمومی در سال‌های نه‌چندان دور تجربه وعده‌های پوپولیستی را داشته و می‌داند که بسیاری از این وعده‌ها غیرقابل دسترس است. به واسطه توسعه و دسترس بودن رسانه‌ها، رسانه‌های مجازی، تحصیلات و… عقلانیت و آگاهی و اطلاعات مردم افزایش یافته و درست و نادرست را به خوبی از هم تشخیص می‌دهند.

از این رو زمانی که وعده‌هایی به مردم داده می‌شود که بستر اجرایی شدن آن در شرایط کنونی وجود ندارد، در همان نگاه اول نه تنها موجب بدبینی در میان مردم می‌شود، بلکه اقتدار دولت را نیز زیر سؤال می‌برد.

کارشناسان در این باره تأکید دارند اگر دولتمردان شفاف، صادقانه و مسئولانه با مردم سخن بگویند و ضمن اشاره به چالش‌ها و مشکلات اصلی مردم تأکید کنند که با توان موجود در کشور برنامه‌ای برای اجرا در دست دارند، از حمایت مردمی بیشتری برخوردار هستند تا اینکه بدون برنامه، باورهای را در مردم ایجاد کنند که عدم تحقق آن نشان دهد که اعلام این وعده‌ها تنها استفاده از احساسات مردم برای پرش به سکوی قدرت بوده است.

بیشتر بخوانید:

دولت در کف خیابان / فوری، سریع، انقلابی مردم احساس آرامش کردند؟

انتقاد آتشین پزشکیان: امروز حاکمیت یک سفره برای خودش پهن کرده و یک سفره برای مردم / اگر مرد هستید برای خدمت به مردم از خود و پول خود بگذرید

فائزه هاشمی: رئیسی تصمیم گیر نیست او را اداره می‌کنند / زیرپای رئیسی پوست خربزه انداخته اند

ساده نگذریم

نباید از نظر دور داشت که سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی، محیط بین‌المللی و روابط خارجی، عناصر فرهنگی و مسائلی مانند روحیات ملی و مردمی مسائلی هستند که نمی‌توان از کنار آن‌ها به سادگی عبور کرد.

در کنار این که این موضوع در داخل ایجاد نارضایتی می‌کند، آسیب دیگر این امر، موج‌سواری‌های برون‌مرزی مخالفان نظام است.

محسن رهامی فعال سیاسی اصلاح‌طلب در این باره تاکید می کند: اگر رئیسی گره‌های دولت روحانی را باز نکند، به سرنوشت دولت دوم او دچار خواهد شد.

وی افزود: همه دولت‌ها برای کاهش تورم و بهبود شرایط معیشتی و رونق کسب و کار وعده می‌دهند، اما در پایان این دولت‌ها، وضعیت تورم، قیمت ارز یا مسکن از زمان آغاز آن دولت‌ها بدتر شده است و این عملی نشدن وعده‌ها موجب شده است تا مردم به مسئولان بی‌اعتماد شوند و اکنون فکر می‌کنند وعده‌های رئیسی هم عملی نمی‌شود

وی با تأکید بر اینکه سخنرانی کردن و نفی دولت‌های قبلی همه مشکلات حل نمی‌شود اظهار کرد افزایش اعتماد مردم به دولت یکی از چالش‌های اصلی دولت است، چرا که نبود اعتماد مردمی دولت را برای پیشبرد برنامه‌های خود با مشکل مواجه می‌کند.

باید در نظر داشت دولت رئیسی برای حل این چالش، دست‌بسته نیست و با تکرار نکردن اشتباهات گذشته می‌تواند در مدت کوتاهی، اعتماد جامعه را تا حدودی بازسازی کند.

در مقابل مخفی‌کاری و پاسخگو نبودن، ضربه مهلکی به اعتماد عمومی می‌زند.

مهم این است که دولت روحیه دولت با نهادهای غیرانتخابی فرق می‌کند. اگر مردم احساس کنند که دولت، مخفی‌کار بوده و مردم را نامحرم می‌داند، خیلی آرام سفره خود را از دولت جدا می‌کنند.

نباید اجازه داد که‌امید مردم از بین برود. مسئولان باید در نظر داشته باشند که اگر هیچ حرفی نزنند بهتر از آن است که مدام وعده‌هایی بدهند که محقق نمی‌شود.

217

پست بعدی

جامعه نمی‌پذیرد مجلسی که از رئیسی برای شرکت در انتخابات دعوت کرد، حساب خودش را از دولت جدا کند

چ ژانویه 12 , 2022
ایلنا نوشت:یک نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی گفت: جامعه از نمایندگان بیان مسئله و مشکلات نمی‌خواهد زیرا مردم خودشان تریبون‌های مختلفی در اختیار دارند و می‌توانند مشکلات را بیان کنند، افکار عمومی از نمایندگان حل مشکلات می‌خواهند نه این‌که بیایند مشکلات را بیان کنند. جلال میرزایی درباره این که گفته […]

اجتماعی

منوی شبکه های اجتماعی تنظیم نشده است. شما باید منویی ایجاد کنید و آن را به منوی شبکه های اجتماعی در تنظیمات منو اختصاص دهید.

آخرین دیدگاه

000