مرکز مدیریت و پیشگیری بیماری آمریکا سختگیریها درباره پوشیدن ماسک برای افراد واکسینهشده را کاهش داده است. اما این بدان معنا نیست که ما به زودی شاهد پایانی برای ماسکزدن خواهیم بود.
مقامات بهداشت عمومی از مردم میخواهند حتی پس از دریافت واکسن، از ماسک استفاده کرده و فاصله اجتماعی را حفظ کنند. اما این مسئله شاید متناقض به نظر برسد و این سوال به وجود بیاید که اگر کسی واکسن بزند، آیا از ویروس کرونا در امان نمیماند؟
پاسخ پیچیده است: اکثریت قریببهاتفاق افرادی که واکسینه میشوند ازکووید-۱۹ در امان هستند. با این حال، افراد واکسینهشده ممکن است ویروس را منتقل کنند، حتی اگر هیچ علائمی نداشته باشند.
اوری آگوست، استاد ایمونولوژی در دانشگاه کرنل در این رابطه میگوید: «ما امروز میدانیم که واکسنها قادر به محافظت در برابر بیماری هستند، اما چیزی که واقعاً فرصت کافی برای درک آن نداشتهایم این است که آیا واکسها از شیوع بیماری هم پیشگیری میکنند؟»
به این دلیل که سارس کروناویروس ممکن است هنوز دستگاه تنفسی را درگیر نگه داشته باشد، حتی اگر سلول های ایمنی سیستمیک، بدن را از بیماری کووید-۱۹ محافظت کنند.
تا کِی باید از ماسک استفاده کنیم؟
برای یک آینده دور ، ماسکهای خود را نگه دارید. در حال حاضر، چندین مسئله ناشناخته وجود دارد که باعث میشود استفاده از ماسک و حفظ فاصله اجتماعی درجهت محافظت از جامعه، در سطح گستردهتری مهم باشد.
اولا، دانشمندان نمیدانند که واکسنهای کووید- ۱۹چگونه از انتقال بدون علامت سارس کروناویروس محافظت میکنند. نشانههای امیدوارکنندهای وجود دارد، اما تحقیقات ناقص است. محققان همچنین نمیدانند که واکسن کووید-۱۹ برای چه مدتی ممکن است از افراد در برابر ویروس محافظت کند.
دانشمندان همچنین حواسشان هست که چگونه تغییرات تکاملی ویروس یا انواع آن بر اثربخشی واکسن ها تأثیر میگذارد. محققان قبلاً دریافتهاند که تاثیرگذاری واکسن جانسون و جانسون در آفریقای جنوبی که نوع جهشیافته B۱۳۵۱، در آن وجود دارد، کاهش یافته است.
اوری آگوست، استاد ایمونولوژی در دانشگاه کرنل در این رابطه میگوید: «ما امروز میدانیم که واکسنها قادر به محافظت در برابر بیماری هستند، اما چیزی که واقعاً فرصت کافی برای درک آن نداشتهایم این است که آیا واکسها از شیوع بیماری هم پیشگیری میکنند؟»
با این حال، شاید مهمترین عامل، "میزان پذیرش واکسن توسط بزرگسالان واجد شرایط" باشد. کودکان میتوانند عامل شیوع بیماری باشند، اما واجد شرایط تزریق واکسن نیستند. برخی از آنها ممکن است بیش از حد در معرض خطر ایمنی قرار بگیرند و برخی دیگر ممکن است با موانع اداری در روند واکسیناسیون روبهرو شوند.
اگر هنوز مجبور به ماسکزدن باشیم، تزریق واکسن چه فایده ای دارد؟
استفاده از ماسک و حفظ فاصله اجتماعی را به عنوان استراتژیهای مداومی برای کاهش خطر در نظر بگیرید که در کنار آن دانشمندان مشغول انجام تحقیقات هستند تا بیشتر افراد واکسینه می شوند و شیوع کووید-۱۹ کاهش مییابد.
بهعنوان مثال، مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها گفتند که افراد میتوانند در خانه و بدون ماسک با اشخاصِ کاملاً واکسینهشده دور هم جمع شوند. افراد، دو هفته پس از دریافت آخرین واکسن، «کاملا واکسینه شده» تلقی میشوند. همان افراد پس از تزریق واکسن باید در رابطه با حفظ فاصله اجتماعی و استفاده از ماسک در ملأ عام وظیفهشناس باشند، زیرا به طور بالقوه میتوانند بیماری را در جامعه به شکل گستردهای منتقل کنند.
امید است که هرچه تعداد بیشتری واکسینه شوند، افراد کمتری به موارد شدید کووید-۱۹ مبتلا شود و با شیوع بیماری، فشار بر سیستم بهداشتی کاهش یابد.
دکتر بروس وای لی، استاد سیاست بهداشت در دانشکده بهداشت عمومی دانشگاه نیویورک گفت: «امیدوارم بتوانیم اکثریت جمعیت را واکسینه کنیم. آن وقت میتوانیم درباره حرکت به سمت حالت عادی صحبت کنیم».
چه زمانی این پاسخ ها را خواهیم داشت؟
مطالعات در مورد میزان محافظت واکسن در برابر انتقال ویروس ادامه دارد و امیدوارکننده است اما ناقص است. بعید به نظر میرسد که واکسنها خاصیت محافظت کامل یا «ضدعفونی کننده» داشته باشند. فقط تعداد معدودی از واکسنها میتوانند چنین ادعایی داشته باشند، از جمله واکسن آبله.
با این حال، اگر واکسنی انتقال را به میزان قابلتوجهی کاهش دهد، خبر خوبی برای توانایی جهان در مهار ویروس خواهد بود.
در شرایط عادی، این دسته از پرسشها ممکن است در آزمایشات بالینی واکسن که سالهای طولانی انجام شده است، پاسخ داده شده باشد. در این شرایط اضطراری، توقف بیماری مهمترین هدف بود و واکسنهای موجود این کار را بسیار موثر انجام میدهند.
آگوست گفت: «ما احتمال میدهیم که تا اواسط ماه سپتامبر، تعداد هر چه بیشتری از افراد واکسینه شوند. مهمتر اینکه، واکسنها لزوماً نیازی به محافظت کامل برای کمک به مبارزه با پاندمی را ندارند. اگر همه واکسینه شوند، ویروس در سطح کمتری وجود دارد».
آخرین دیدگاه