کودکان به دلیل ویژگیهای خاص ذهنی و شناختی دارای جایگاهی ویژهاند و تماشا کردن کارتون و انیمیشن یکی از بهترین بخشهای زندگی آنهاست.
کودکان به واسطه دورهای که در آن قرار گرفتهاند، نیاز به توجهاتی خاص دارند که صنعت سینما نیز به آن توجه ویژهای میکند و هر سال سعی میکند با ساخت انیمیشنها و کارتونهای جذاب برخی از ویژگیهای اخلاقی و رفتاری را به کودکان منتقل کند و از آنجایی که کودکان بسیار تأثیرپذیر هستند، تمام کودکیشان در تماشای کارتون و انیمیشن خلاصه میشود؛ سالها بعد و زمانی که بزرگ شدند، خاطرات مربوط به تجربه آن لحظات را به خود یادآوری میکنند و از یادآوری آن لذت میبرند.
در این بخش به معرفی برخی از خاطرهانگیزترین انیمیشنهای جهان از جمله «داستان اسباببازی«، «شرک»، «کارخانه هیولاها»، «والای»، «بالا» و«کوکو» پرداختهایم که دوران کودکی بسیاری از افراد را ساختهاند و هنوز هم خاطراتشان مرور میشود.
داستان اسباب بازی
انیمیشن داستان اسباببازی برای اولین بار در سال ۱۹۹۵ به شیوه تماما کامپیوتری ساخته شد. ایده این انیمیشن در ابتدا توسط «لسهتر»، «استانتون» و «پیت داکتر» ارائه شد اما شخصیتهای مشهوری چون «اندرو استانتون»، «جاس ودون» و «جوئل کوئن» فیلمنامه آن را به رشته تحریر درآوردهاند.
این انیمیشن که اولین تجربه کامپیوتری جان لسهتر بود، در کمپانی «پیکسار» ساخته شد و در همان سالی که اکران شد، بسیاری از توجهات را به خود جلب کرد. این انیمیشن علاوه بر جذابیتی که برای کودکان داشت، بزرگسالان زیادی را برای تماشای خود به سالن سینماها کشید.
گروه تولید کننده این انیمیشن توانست به خلق گروهی از اسباببازیها بپردازد که تا سالها این انیمیشن بین کودکان و بزرگسالان حرفی برای گفتن داشته باشد. تکرار تماشای این انیمیشن همیشه همان حس تماشای آن برای اولین بار را در مخاطب زنده میکند.
منتقدان ساخت این انیمه را مبدعانه دانستند و در همان زمان معتقد بودند که داستان اسباببازی بسیار سرگرمکننده بوده است.
داستان این انیمه در جهانی رخ میدهد که اسباببازیها دور از چشم آدمها جان میگیرند و زندگی خودشان را دارند. یک عروسک کابوی به اسم «وودی» اسباببازی محبوب «اندی» است. این محبوبیت تا زمانی است که برای اندی یک اسباببازی جدید میخرند. وودی و «باز» درگیر یک رقابت برای جلب توجه اندی میشوند اما وقتی یکی از آنها به بحران برمیخورد، دیگری برای نجاتش تمام تلاش خود را میکند و در نهایت دوستی بین آن دو شکل میگیرد که هر دو را «به سوی بینهایت و فراتر از آن» میبرد.
شرک
انیمیشن شرک محصول سال ۲۰۰۱ کمپانی «دریمورکس» است که کارگردانی آن را «اندرو آدامسون» و «ویکی جنسون» بر عهده داشتهاند. شخصیت شرک در این انیمیشن از ایده «ویلیام استیگ» گرفته شده و به تصویر کشیده شده است.
این انیمیشن در زمان پخش به دلیل ژانر کمدی که با خود همراه داشت، خیلی سریع کودکان سنین مختلف و همچنین بزرگسالان را با خود همراه کرد و از چنان محبوبیتی برخوردار شد که ادامه آن نیز در سه قسمت دیگر ساخته شده است.
کیفیت ساخت این انیمیشن و محبوبیت پیدا کردن آن بین کودکان و بزرگسالان باعث شد که این انیمیشن در همان سال برنده جایزه اسکار بهترین انیمیشن شود. آخرین قسمت از این انیمیشن دنبالهدار در سال ۲۰۱۰ با عنوان «شرک برای همیشه» اکران شد و خبرها در همان سال حاکی از آن بود که این قسمت قرار است آخرین قسمت ساخته شده از انیمیشن شرک باشد.
چندی بعد اما در سال ۲۰۱۶ طی اخباری «مایکل مک کالرز»، نویسنده انیمیشن «بچه رئیس»، اعلام کرد که فیلمنامه قسمت پنجم شرک را نوشته است. او در یکی از مصاحبههای خود گفته بود «قسمت پنج و آخرین سری شرک برایش بسیار شخصی بوده و علاقه زیادی به آن دارد».
البته هنوز مشخص نیست که ساخت قسمت پنجم این انیمیشن کامل شده است یا نه؛ به همین دلیل زمان اکرانی نیز برای آن مشخص نشده است اما میتوان نوید اکران را به مخاطبان انیمیشن شرک داد.
داستان انیمیشن شرک در مورد غولی سبز رنگ است که کودکان مخاطب در جریان این انیمه با زندگی او همراه میشوند و با تماشای حرکات طنز و کمدی او تجربههای جالب و سرگرمکنندهای را به دست میآورند.
این انیمیشن پس از دریافت جایزه اسکار با اکران قسمتهای بعدی در دورهای به محبوبترین و پرفروشترین انیمیشنهای جهان تبدیل شد.
کارخانه هیولاها
انیمیشن کارخانه هیولاها را «پت داکتر» کارگردانی و «جیل کالتون» او را در نوشتن فیلمنامه این انیمه همراهی کرده است. کارخانه هیولاها محصول سال ۲۰۰۱ بوده که توسط کمپانی پیکسار تهیه شده است.
انیمیشن کارخانه هیولاها در زمان اکران خود توانست موفقیتهای زیادی از جمله کسب عنوان دومین انیمیشن پرفروش تاریخ پس «شیر شاه» را به دست آورد.
منتقدان کارخانه هیولاها را انیمیشنی خلاقانه معرفی کرده بودند که تماشای آن به دلیل موقعیتهای سرگرمکنندهاش کاملا لذتبخش بوده است. آنها معتقد بودند که انیمه در پویانمایی بسیار قدرتمند عمل کرده و همین مساله باعث فروش افسانهای آن شده است.
این موفقیت در فروش نیز تولیدکنندگان این انیمیشن را بر آن داشت تا قسمت بعدی آن را بسازند و مخاطبین خود را دوباره شگفتزده کنند. پس در سال ۲۰۱۳ قسمت دوم این انیمیشن با عنوان «دانشگاه هیولاها» ساخته شد و باز هم توانست مانند قسمت اولش موفقیتهای زیادی کسب کند.
کمپانی هیولاها توانسته جوایزی از جمله اسکار بهترین ترانه و چند جایزه دیگر برای بهترین انیمیشن و بهترین پویانمایی را نیز در کارنامه خود به ثبت برساند تا دلیل محبوبیتش کاملا مشخص شود.
داستان این انیمیشن در مورد دو هیولاست که به اقتضای ماهیتشان در تکاپوی رقابت برای ترساندن کودکان به سر میبرند که سرانجام با چالشهایی در این میان روبهرو میشوند.
البته پس از هفت سال سری جدید این انیمیشن با نام «هیولاها در محل کار» توسط «دیزنی پلاس» ساخته شده و قرار بود در سال ۲۰۲۰ اکران شود که با توجه به شرایط پیش آمده برای سینماها، تاریخ اکران آن به طور دقیق مشخص نیست.
وال ای
انیمیشن پرخاطره وال ای در سال ۲۰۰۸ محصول مشترکی از کمپانی پیکسار و دیزنی بود که در زمان اکران بسیاری از توجهها را برای شکل متفاوت ارائه مفاهیم، آن هم در قالب یک انیمه، به خود جلب کرد.
وال ای را «اندرو استانتون» در ژانر علمی، تخیلی و عاشقانه کارگردانی کرده و «پیت داکتر» نیز مانند همیشه برای نوشتن فیلمنامه اثر در کنارش بوده است. منتقدان پس از تماشای این انیمیشن علاقهای خاص به آن پیدا کرده و معتقد بودند که وال ای تنها مرز مدیوم سینما و تخیل انسان است.
گفته میشود ایده ساخت این انیمیشن زمانی به ذهن تولیدکنندگان کمپانی پیکسار رسیده که انیمیشن داستان اسباببازی رو به پایان بوده است؛ جمله «چه میشد اگر آدمها زمین را ترک میکردند و کسی فراموش میکرد که آخرین روبات را با خودش ببرد» جرقه آغازین ساخت وال ای بود که در ذهن استانتون شکل گرفت.
این انیمیشن از چنان روایت خلاقانه و منحصر به فردی برخوردار است که در سال ۲۰۰۸ و پس از اکران جهانی توانست به یکی از بهترین و پرفروشترین انیمههای تاریخ و جهان تبدیل شود.
انیمیشن وال ای داستان یک ربات آشغالجمعکن در آیندهای که زمین نابود شده و غیرقابل سکونت است را تعریف میکند که کره زمین را از آشغالها پاک میکند. تا اینکه کاوشگری یک ربات به نام «ایو» را به زمین میفرستد و وال ای عاشقش میشود و سرتاسر کهکشان را به دنبالش درمینوردد.
گفته میشود این اثر علمی، تخیلی و عاشقانه پس از انیمیشن کمپانی هیولاها پیچیدهترین اثر ساخته شده توسط کمپانی پیکسار بوده است. این اثر چنان شهرتی پیدا کرد که «کریستوفر نولان» نیز از این انیمیشن در ساخت فیلم «میان ستارهای» خود الهام گرفته است.
با توجه به محبوبیتی که انیمیشن وال ای بین کودکان و بزرگسالان پیدا کرده بود، انتظار میرفت این انیمه نیز دنبالهدار باشد و ادامه آن ساخته شود اما تا امروز هیچ خبری مبنی بر ساخت دنباله آن وجود ندارد.
بالا
انیمیشن «بالا» یا «UP» در سال ۲۰۰۹ توسط کمپانی پیکسار ساخته شد و وظیفه کارگردانی آن بر عهده «پیت داکتر» گذاشته شده بود.
این انیمیشن در ژانر درام و کمدی ساخته شده بود و موضوع آن تمام مخاطبانش، از کودک گرفته تا بزرگسالان را مجبور به همذات پنداری با شخصیت انیمه میکرد. کارگردان در مورد ایده اصلی این انیمیشن گفته است «ایده اصلی فرار از زندگی بود؛ زمانی که زندگی سخت، تلخ و عصبیکننده میشود».
از آنجایی که تمام کودکان و حتی بزرگسالان در ذهن خود پرواز با بادکنک را بارها و بارها تجربه کردهاند، سازندگان انیمیشن بالا این ذهنیت را تصویرسازی کرده و باعث شدند مخاطبان این انیمه از تماشای تصویر پرواز خانه با تعداد زیادی بادکنک کمی به وجد آیند.
داستان این انیمیشن در مورد پیرمردی است به نام «کارل» که با هزاران بادکنک وصل شده به خانهاش قصد دارد به آرزوی دیرینه خود و همسرش که مرده است، جامه عمل بپوشاند و به قلب وحشی آمریکای جنوبی سفر کند. در این سفر این پیرمرد تنها نیست و یک پسر بچه به نام «راسل» نیز او را همراهی میکند. این همراهی بر فراز آسمانها اتفاقات جالبی را رقم میزند که باعث جذب بیننده میشود.
از افتخاراتی که این انیمیشن کسب کرده، میتوان به جایزه گلدن گلوب، اسکار بهترین انیمیشن سال و اسکار بهترین موسیقی متن اشاره کرد. این انیمیشن نیز عنوان یکی از پرفروشترین انیمیشنهای تاریخ را با خود همراه دارد.
کوکو
انیمیشن «کوکو» پس از سالها کمبود انیمیشنهای خوب در سال ۲۰۱۷ توسط کمپانی پیکسار تولید و اکران شد. کارگردانی این انیمیشن را «لی آنکریچ» بر عهده داشت که در کنار «اندرو استانتون» و «جان لسهتر» از بهترینهای کمپانی پیکسار است.
در این انیمیشن مخاطب با فضایی بسیار گرم و صمیمی روبهرو میشود که فرهنگ کشور مکزیک را نیز به تصویر کشیده است.
منتقدان انیمیشن کوکو را به لحاظ بصری غنی شمردهاند و معتقدند داستان آن، روایتی تفکر برانگیز دارد و مخاطب را به شدت درگیر کرده و روی او اثر میگذارد.
در این انیمیشن مفهوم خانواده که اخیرا در تمام جهان بسیار کمرنگ شده، با جلوهای خاص و ویژه تصویر شده است. رمز موفقیت این انیمیشن علاوه بر تصویرسازی درست و صحیح، موسیقی آن نیز هست.
داستان این انیمیشن در مورد پسری است که علاقه شدیدی به موسیقی دارد اما در خانواده آنها نواختن و خواندن قدغن بوده چرا که روزی پدربزرگش برای جهانی کردن موسیقیاش خانواده خود را ترک کرده است.
انیمیشن کوکو در همان سال پس از اکرانی موفق در سراسر جهان توانست جایزه اسکار بهترین انیمیشن سال را از آن خود کند. کوکو توانست برای یکی از قطعات موسیقی خود برنده جایزه بهترین ترانه اسکار نیز شود.
badoorbin.comakhbarazad.comمنبع : خبرفوری
آخرین دیدگاه