وقتی برنامه غذایی سالمی ندارید و در فستفود زیادهروی میکنید، هیچوقت به این فکر نمیکنید که کبد چرب روزی به سراغتان میآید. در ادامه، زمانی که با جوشهای بسیار و علائم مختلف مواجه میشوید، به این نتیجه میرسید که زمان آن رسیده تا رژیم خود را تغییر دهید و غذاهای مفید برای کبد چرب بخورید.
کنترل کبد چرب و علائماش با یکسری روشهای خانگی و رعایت رژیم غذایی، انجامپذیر است؛ فقط باید یادتان باشد که نباید رژیمتان را دور بزنید و غذاهای دیگری بخورید که هر لحظه میتواند کبد را تحریک کند.
اول از همه، کبد چرب چیست؟
در حالت طبیعی، بدن ما چربی را در بخشهای مختلف خودش مثل کبد ذخیره میکند تا بتواند از آن در آینده استفاده کند. زمانی که چربی بیش از اندازهای در کبد ذخیره شود، با بیماریای به نام کبد چرب (Fatty Liver) روبهرو میشویم.
کبد چرب بیماریای است که دو نوع دارد: بیماری مرتبط با الکل و بیماری غیر مرتبط با الکل. حالا شاید برای شما این سوال پیش بیاید که اگر کبدمان چرب شود، چه اتفاقی میافتد؟ خب، کبد چرب از تولید صفرا در دستگاه گوارش جلوگیری میکند و وظایف مرتبط با سیستم گوارش ما دچار مشکل میشود که این موضوع، روی بخشهای مختلف بدن ما هم تأثیر میگذارد.
Top of Form
Bottom of Form
راههای خیلی زیادی برای درمان کبد چرب وجود دارد اما مهمترین روش درمانی، همان روشی است که باعث چربی کبد میشود: رژیم غذایی مناسب مانند رژیم لیمومی
لیستی از غذاهای مفید برای کبد چرب
همانطور که میدانیم و از اسماش هم پیدا است، برای اینکه بتوانید کبد چرب را درمان کنید، باید از چربی دوری کنید. برخی مواد غذایی به شکلی غیر مستقیم روی کبد ما تأثیر میگذارند. پیشنهاد میکنیم مواد غذاییای که در ادامه به آنها اشاره میکنیم را مصرف کنید و از مواد غذاییای که میگوییم، دوری کنید:
سیر
اگر در شمال ایران زندگی کنید، به شکلی پیشفرض و روزانه از سیر استفاده میکنید و نیازی ندارید که حتی این زیرعنوان را نگاه کنید. مطالعهای در سال ۲۰۱۶ روی سیر نشان داده که مکملهای پودر سیر باعث کاهش وزن و تودههای چربی در بدن افرادی که با کبد چرب دستوپنجه نرم میکنند، میشود.
کلم بروکلی
کلم بروکلی از آن دست سبزیجاتی است که خواص بسیار زیادی دارد؛ هرچقدر هم که خیلیها آن را دوست نداشته باشند. مطالعهای در سال ۲۰۱۶ در مجله The Journal of Nutrition عنوان کرده که خوردن کلم بروکلی میتواند از تجمع چربی در کبد جلوگیری کند.
اسیدهای چرب امگا ۳
مطالعهای در سال 2016 انجام شده که نشان میدهد که مصرف اسیدهای چرب امگا ۳ مثل ماهی سالمون، ساردین، گردو و دانه کتان میتواند به بهبود چربی کبد و سطح کلسترول خون منجر شود.
چای سبز
آنتیاکسیدانهای زیادی مثل کاتچین دارد که میتواند به بهبود علائم کبد چرب مثل جوش، کمک بسیار زیادی کنند. بنابراین جزو غذاهای مفید برای کبدچرب به حساب میآید.
گردو
همه آجیلهای درختی میتوانند در برنامه رژیم غذایی شما جا داشته باشند، اما گردو گل سرسبد آن است و به عنوان یکی از بهترین غذاهای مفید برای کبد چرب شناخته میشود. این آجیل سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ است که نرخ چربی در کبد را به میزان بسیار زیادی کم میکند.
سویا و پروتئین وِی
پروتئین وِی که خیلیها نام آن را در برنامههای بدنسازی شنیدهاند، در کنار پروتئین سویا به کاهش میزان چربی بخشهای مختلف بدن کمک میکند. به عنوان مثال، سویا که حاوی ایزوفلاون است، مانند آنتی اکسیدان عمل میکند و بهبود حساسیت به انسولیت و کاهش چربی را به همراه دارد.
محدودیتهای غذایی برای کبد چرب چیست؟
حالا که دانستید غذاهای مفدی برای کبد چرب چیست، به قسمت بسیار سخت ماجرا رسیدیم؛ قسمتی که در آن شما باید وسوسهها و نفس خودتان را کنترل کنید. در ادامه قصد داریم به مواد غذاییای اشاره کنیم که برای درمان کبد چرب، باید از برنامه غذاییتان به شکلی کامل حذف شود:
- الکل: الکل بهعنوان یکی از مهمترین عوامل ایجاد کبد چرب شناخته میشود.
- شکر: خوردن مستمر آبنبات، کلوچه، نوشابهها و آبمیوههای صنعتی قند خون بدن را بیشتر میکند که تجمع چربی در کبد هم به همان میزان افزایش مییابد.
- نمک: مصرف بیش از حد نمک میتواند خطر ابتلا به کبد چرب را افزایش دهد. به همین منظور، باید تلاش کنید میزان مصرف نمک را در طول روزتان کم کنید.
- نان سفید، برنج و ماکارونی: آرد سفید معمولاً بهعنوان یک محصول فرآوریشده شناخته میشود و اقلام ساختهشده از آن، قند خون را بیشتر میکند. بنابراین باید مصرف آن را به حداقل برسانید.
- گوشت قرمز: گوشت گاو سرشار از چربیهای اشباعشده است و باید آن را کمتر مصرف کنید.
چطور میتوانیم کبد چرب را درمان کنیم؟
با پرسیدن این سوال، حتماً دلتان میخواهد که غذاهای سرخشده بخورید و کبد چرب نداشته باشید و در تلاشاید تا روشهای دیگری برای درمان پیدا کنید یا به عبارتی، هرآنچه تا به اینجا گفتهایم را دور بریزید و یک میانبر پیدا کنید.
در پاسخ باید به شما یک نه بزرگ تحویل بدهم و بگویم که داشتن یک برنامه غذایی درست، لازمه اصلی برای درمان کبد چرب است. با این حال، برخی روشهای دیگر هم میتواند به بهبود این بیماری کمک کند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- کاهش وزن: اگر اضافه وزن دارید یا چاق هستید، باید میزان کالری مصرفی خودتان را کم کنید و فعالیت بدنیتان را بیشتر کنید.
- رژیم غذایی: باید رژیم غذاییای داشته باشید که در آن، میوهها، سبزیجات و غلات کامل به وفور پیدا شود تا بتوانید کالریهای کمتری دریافت کنید.
- ورزش: برای اینکه بتوانید کبد چربتان را درمان کنید، باید به شکل روزانه تحرک داشته باشید. به همین خاطر، حداقل در بیشتر روزهای هفته به مدت ۳۰ دقیقه ورزش کنید.
- کلسترول: درمان کبد چربتان با میزان کلسترول خون رابطه مستقیم دارد؛ در نتیجه، باید همیشه میزان کلسترول خونتان را کنترل کنید.
- ویتامین E: مصرف ویتامین E میتواند آنتیاکسیدانهای بدنتان را بیشتر و از التهاب کبد، جلوگیری کند.
آخرین دیدگاه