براساس آخرین آمارهای تورمی مرکز آمار ایران، نرخ تورم نقطهای در شهریور ماه ١٤٠١ به عدد ۴۹.۷ درصد رسیده است؛ یعنی خانوارهای کشور به طور میانگین ٤٩.٧ درصد بیشتر از شهریور ١٤٠٠ برای خرید یک «مجموعه کالاها و خدمات یکسان» هزینه کردهاند. در عین حال، تورم نقطه به نقطهی شهریور ماه نسبت به ماه قبل، ۲.۵ درصد کاهش داشته است؛ یعنی همین شاخص در مردادماه بیش از ۵۱ درصد بوده است.
به گزارش ایلنا، با این حال، تحلیل این شاخص، چیزی جز کند شدن مسیر گرانی کالاها را نشان نمیدهد؛ گرانی ادامه دارد اما با شیب کندتر. گرانی حتی در بازهی مقطعی شهریور ماه نیز تداوم داشته است. منظور از نرخ تورم ماهانه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت، نسبت به ماه قبل است. نرخ تورم ماهانه شهریور ١٤٠١ به ۲.۲ درصد رسیده و این معنایی جز ۲.۲ درصد گرانی بیشتر سبد کالاها و خدمات در شهریور نسبت به مهر ندارد؛ همه چیز در شهریور ۲.۲ درصد از مهر گرانتر شده است؛ با این حساب، آنچه از آن به عنوان «کنترل تورم» یاد میشود به معنای «کنترل قیمتها» یا «کنترل بازار» نیست و بخش بزرگی از آن به واکنشهای خودبهخودی بازار برمیگردد؛ به گفتهی فرامرز توفیقی (رئیس کمیته دستمزد کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور)، کنترل تورم اتفاق نیفتاده است.
او توضیح میدهد: آنچه اتفاق افتاده تا حدود زیادی مربوط به واکنش های طبیعی بازار است؛ از یکسو تابآوری یا توان خرید قاطبهی مصرفکنندگان قبل از شهریور به سقف رسیده بود و دیگر تقاضای مازادی در بازار شکل نمیگرفت که بخواهد تورمزا باشد و از سوی دیگر، بار اصلی گرانیها تا قبل از رسیدن به شهریور یعنی ماه پایانی تابستان، تخلیه شده بود؛ بنابراین فضای عرضه و تقاضا، به صورت خودبهخودی تاب گرانیهای بیش از این را نداشت؛ کشِ قیمتها اصطلاحاً انعطاف کشش بیشتر را نداشت و نمیشد بار تورمِ مازاد بر دوش بازار ملتهب تحمیل کرد.
در اثبات ادعای این عدم تابآوری، میتوان بازار مسکن را به عنوان یک نمونه از سبد خدمات ضروری خانوار مورد بررسی قرار داد؛ بازار مسکن – چه در بخش خرید و فروش و چه در حوزهی اجاره ملک- دچار یک رکود سنگین است؛ جامعه گویا تابآوری قیمتهای بیش از این را ندارد.
سهیل (مشاور و کارشناس املاک در تهران) در این رابطه میگوید: بازار ملک به شدت راکد است؛ در واقع بیش از هر وقت دیگری ما رکود در معاملات داریم؛ به طوری که کلید برخی آپارتمانها دو ماه است دست ما مانده و یک مشتری با این قیمتها حاضر به اجاره نیست؛ در واقع جامعه توان پرداخت این قیمتها را ندارد؛ بار اصلی گرانی در چند ماه اول سال به بازار مسکن تحمیل شد و این بار ظاهراً بیش از توان و استطاعت متقاضیان بوده است؛ به همین دلیل به یک دورهی رکود سنگین رسیدهایم. حالا در این شرایط ممکن است تورم اسمیِ مسکن تا حدودی کند شده باشد اما این به دلیل سیاستهای حمایتی دولت نیست؛ فقط به این خاطر است که توان بیش از این در مردم وجود ندارند؛ تقاضا نیست؛ مالک اگر واقعاً نیاز به پول داشته باشد مجبور است بازار را بشکند و اصطلاحاً زیر قیمت رد کند برود….
با این حساب، قیمت تمام کالاها و خدمات تا قبل از شهریور به سقف تابآوری جامعه هدف نزدیک شد و امروز تقاضا در بخشهایی مانند مسکن، وسایل خانگی و پوشاک، به کمترین میزان ممکن رسیده است؛ بنابراین رکود قیمتی در بخشهای مختلف یا آنچه در اصطلاح علمی «کند شدن شیب شاخصهای تورمی» نامیده میشود، نمیتواند نشانهای از کنترل گرانیها باشد و به طریق اولی، نمیتواند تلاشی برای بهبود معیشت فرودستان و به طور مشخص کارگران و بازنشستگان حداقلبگیر تلقی شود.
به گفتهی محمدی، کارگر یک تولیدی پوشاک در تهران، «ناتوانی همان ناتوانیست؛ وقتی با این مختصات نمیتوانیم هزینهی تعمیر وسایل خانه و آشپزخانه را بخریم، وقتی نمیتوانیم یک کوله پشتی نو برای فرزند محصلمان خریداری کنیم، دیگر چه فرقی دارد که تورم ماهانه در شهریور ۲.۵ درصد کاهش داشته است؛ کم شدن عددی این شاخصها نمیتواند برای ما نویدبخش وضع بهتر زندگی باشد.»
آیا این خبر مفید بود؟ 1 0
نتیجه بر اساس 1 رای موافق و 0 رای مخالف
آخرین دیدگاه