محمدعلی ابطحی فعال سیاسی اصلاحطلب طی یادداشتی برای روزنامه اعتماد نوشت: امروز در حضور رییسجمهور جلسهای با شرکت آقایان نوری، مهاجرانی، موسوی لاری، معین، تاجزاده و حجاریان تشکیل دادیم تا درباره مسائل پیش آمده در قم بحث کنیم. آقای خاتمی معتقد است سخنرانی روز جمعه آقای منتظری موجب دعوا و درگیری در سطوح بالا خواهد شد. رییسجمهور خبر داد که «دیشب گفتهام کسی حق تعرض به آقای منتظری را ندارد، هرچند که معلوم نیست به حرف من عمل شود». ضمنا از منتظری و سروش گلایه کرد که ملاحظه شرایط فعلی را نمیکنند. نوری گفت که دولت ابزارهای لازم برای برقراری نظم و امنیت را در اختیار ندارد زیرا وزارت اطلاعات، نیروی انتظامی و قوه قضاییه با دولت همکاری نمیکنند. نوری خبر داد که جناح تندرو 6 گروه تشکیل داده و پروژه «نصر بالرعب« را پیش میبرد. مهاجرانی هم معتقد است که باید کاری کرد تا نیروی انتظامی کاملا در اختیار وزارت کشور قرار بگیرد. همچنین باید مردم بیشتر در جریان وقایع قرار گیرند. قرار شد جمعی متشکل از تاجزاده، عباد، مسجدجامعی و خسرو تهرانی موضوع را بیشتر بررسی کنند و گزارش جامعی ارایه دهند.
دیشب آقای یزدی (رییس قوه قضاییه) خبر داد که 8 جنازه مثله شده پیدا شده است. به نظر نمیرسد این ماجرا ریشه سیاسی داشته باشد اما قطعا تاثیرات سیاسی خواهد داشت. امروز رییسجمهور در نامهای وزیر اطلاعات را موظف کرد که به ناامنیهای اخیر رسیدگی کند:
خاتمی 25 / 8
رونوشت: آقایان نوری و دکتر خرازی جهت پیگیری.»
امروز گزارش آقایان شوشتری و مروی درباره تخلفات قانونی صورت گرفته در جریان رسیدگی به پروندههای شهرداری نیز رسید. رییسجمهور در تاریخ 11/6/76 طی حکمی شوشتری و مروی را به نمایندگی از خود مامور رسیدگی همهجانبه به شکایتهای شهرداری تهران کرده بود و آنها پس از دو ماه و نیم گزارش خود را ارسال کردند. (متن گزارش در خاطراتم هست که به دلیل طولانی بودن در اینجا نمیآورم).
دوشنبه 26 / آبان / 76
مطابق اخبار رسیده، دیروز آقای استادی، مدیر حوزه علمیه قم، طی گفتوگویی سعی کرده مانع تدریس آقای آذریقمی در مدرسه فیضیه شود و به ایشان گفته چون حضور شما در مدرسه موجب تشنج میشود، در منزل خود تدریس کنید. آقای آذریقمی هم پاسخ داده که «تقاضای شما را قبول نمیکنم زیرا مساله درس گفتن نیست، مساله آمدن به فیضیه است… من فقط در یک صورت نمیآیم، آنهم اینکه آقای خامنهای بنویسد نیا.» آقای سید احمد خاتمی، از مدرسین جدید و تند حوزه قم نیز در جلسه درس خود درباره ماجراهای اخیر قم صحبت کرده: «هدف از این تحرکات براندازی است، هم نسبت به شخص مقام معظم رهبری و هم اصل ولایت فقیه. طلاب باید هوشیار باشند… من آقای منتظری را میشناسم، ایشان معمولا با دلیل و برهان صحبت میکند. این سخنرانی هتاکانه از آقای منتظریای که ما میشناسیم، نیست… آقای منتظری روی رهبریت و مرجعیت مقام معظم رهبری بحث کرده و گفته ایشان اصلا صلاحیت فتوا ندارد، رهبری باید نظارت داشته باشد. حال آنکه وقتی خود آقای منتظری قائممقام رهبری بودند در ریزترین امور دخالت میکردند، حتی آقای انصاری را مسوول زندانها کرده بود و ایشان در زندان با منافقین ملاقات کرده بود و گفته بود اگر به شما یک تلنگر زدند به ما گزارش کنید تا رسیدگی کنیم.»
سهشنبه 27 / آبان / 76
در جلسه دیدار وزیر مسکن و شهرسازی یمن با رییسجمهور شرکت کردم: یک دیدار معمولی و دیلپماتیک. سخنرانی آقای منتظری بازتاب وسیعی داشته و افراد مختلف نسبت به آن واکنش نشان دادهاند. امروز آیتالله سید محمود هاشمی، عضو فقهای شورای نگهبان، نیز در درس خارج فقه خود به همین موضوع پرداخته: «… این آقایان منافع شخصی مبتذل و بیارزش خود را مورد توجه قرار دادهاند… حمایت از اصل مهم ولایت فقیه یک فریضه واجب دینی است… من یک بحث صغروی دارم که مقام معظم رهبری هستند و یک بحث کبروی که خود ولایت فقیه میباشد… بهترین و شایستهترین فردی که در جامعه میتواند پرچم ولایت را به دست بگیرد مقام معظم رهبری میباشند؛ اگر در ابتدا مورد سوال بود، امروز دیگر مورد سوال نیست… ایشان فردی است زحمتکش، طراح، مبارز، مجاهد و مطیع رهبری حضرت امام… اما در مورد اجتهاد ایشان که مورد هتاکی و حرفهای مغرضانه قرار گرفته، باید بگویم که اینجانب مدتهاست هر پنجشنبه در بحثهای فقهی مفصل و بسیار سختی که مستحدثه و مورد ابتلای نظام اسلامی است، شرکت میکنم… در این جلسات فضلا و بزرگانی هم حاضر بوده و هستند و همین آقایان هم شهادت میدهند به اجتهاد ایشان. در این جلسات، ایشان همانند یک مجتهد مطلق وارد بحث میشود… هرکسی در این خصوص تشکیک کند، مرض دارد… انتخابات از غرب آمده و در اسلام انتخابات نداریم. حال اگر بخواهیم اصل به این مهمی را با انتخابات حل کنیم فاتحه ولایت فقیه را خواندهایم… مساله دیگر اعلمیت است… اولا آیه و روایت اعلمیت کجا وجود دارد؟… واژه اعلمیت در کتب فقهی قدیم وجود ندارد… به علاوه اعلمیت فقط در بحثهای اصولی و رجالی نیست بلکه بحثهای ابتکاری هم در اعلمیت دخیل میباشد… از جمله امور دخیل در اعلمیت فهم امور حقوقی روز و مسائل مستحدثه است… روی این مبنا خیلی از اعلمیتهای رایج حوزه، اعلمیت نیست… اینطور صحبتها و نامههای سرگشاده به ضرر خود سخنگوهاست و کوچکترین ضرری به نظام نخواهد زد. فقط دشمنان سوءاستفاده میکنند و میگویند روحانیت به جان هم افتادهاند… به خصوص در آستانه کنفرانس سران کشورهای اسلامی در ایران باید خیلی مواظب باشیم.»
آخرین دیدگاه