همشری آنلاین نوشت:یک فعال سیاسی اصولگرا گفت: ۹دی توقف تنشها برای تعقلگرایی بود و تا حدودی زمینه تنش از بین رفت، اما شکاف اجتماعی هنوز در حد قابل توجهی باقی مانده و ما در این زمینه، کار تبیینی جدیای صورت ندادهایم.
12 سال پس از راهپیمایی بزرگ ۹ دی در اعتراض به ناآرامیهای خیابانی و فتنه خیابانی عاشورای۱۳۸۸، عباس سلیمی نمین پژوهشگر تاریخی و مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ معاصر ایران بازخوانی خود از عوامل دخیل در التهابات و تنشهای سیاسی آن سال را دارد. او در گفتوگویی به جهتگیریهای راهپیمایی ۹دی و آنچه بهدنبال توقفش بود، پرداخت.سلیمینمین معتقد است راهپیمایی ۹دی دامنه تنشها را قطع کرد ولی هنوز سرمایه اجتماعی ایران برخی زخمها را بر بدن خود احساس میکند.
خلاصه این گفت وگو از نظرتان می گذرد:
– من تصورم این است که ۹دی توقف تنشها برای تعقلگرایی بود و تا حدودی زمینه تنش از بین رفت، اما شکاف اجتماعی که ایجاد شد از بین نرفت. این شکاف اجتماعی هنوز در حد قابل توجهی باقی مانده و ما در این زمینه، کار تبیینی جدیای صورت ندادهایم. از طرف دیگر، عدهای بر این قضیه دمیدهاند تا نگذارند این شکاف مسدود و ترمیم شود. عدهای در داخل کشور بنا به اهدافی نگذاشتند این اتفاق بیفتد و عده دیگری در خارج از کشور اهداف دیگری را دنبال میکردند. آنهایی که در داخل کشور روی این قضیه کار کردند تا سرمایه اجتماعی ترمیم نشود، بیشتر زیادهخواهان سیاسی بودند و آنهایی که در خارج از کشور کار کردند میخواستند بهتدریج تنشهای اجتماعی را افزایش دهند و بستری برای ورود به صحنههای سیاسی داخل کشور فراهم کنند.
– ما از دورانی که توانستهایم اداره کشور را در داخل ببندیم و تصمیمات در داخل گرفته شود، تجربه فراوانی نداریم؛ برخی بدخواهان ایران تلاش میکنند که ما در این عرصه زنجیر شویم و نتوانیم ادامه دهیم تا قانون نهادینه نشود، بهگونهای که همه نیروهای سیاسی محوریت قانون را بپذیرند. اگر کشور در این مسیر قرار گیرد، توسعه سیاسی و اقتصادی آن تقویت خواهد شد. خیلیها مایل نیستند این روند هموار شود.
– آقای احمدینژاد رئیسجمهور وقت ازجمله کسانی بود که صفآراییهای خیابانی را تشدید میکرد، یعنی طرف مقابل را تحریک به این میکرد که برای مطرح کردن حرفش به خیابان بیاید. خیلی از اقدامات پنهانی نیز صورت میگرفت که پیامها برای بازگشت به قانون را خنثی کند، یعنی رهبری در جاهایی به برخی عناصر کلیدی سیاسی پیامهایی میدادند که ببینید در صحنه چه کسانی حاضرند و در خیابانها چه شعارهایی مطرح میشود تا از این طریق آنها را به قانون برگردانند و زمینه لازم برای دشمن فراهم نشود. اما بلافاصله برای اینکه این پیامها خنثی شود حرکتهای مرموزی صورت میگرفت.
– مسلم است چنین اتفاقی افتاد، حالا برخی میگویند که کاندیداهای زیادهخواه عامل این قضیه بودند، قطعا من چنین اعتقادی ندارم. من معتقدم وقتی یک تنشی در ایران شکل میگیرد، غرب بلافاصله میخواهد جریان ایران را به جهان پایانیافته اعلام کند؛ یعنی اسلامخواهی را در ایران پایان یافته اعلام کند و بگوید مردمی که انقلاب اسلامی را بهوجود آوردند امروز علیه نمادهای انقلاب اسلامی اقدام میکنند. این کاری ندارد و کافی است ۱۰نفر را در خیابان راه بیندازند تا شعار دهند «رضاخان روحت شاد»؛ این کار را میکنند تا بگویند ملت ایران از نمادهای انقلاب اسلامی فاصله گرفته است. چنین کاری که در روز تاسوعا و عاشورا صورت گرفت قطعا کار عوامل دشمن بود، اما برخی از کاندیداهای مغرور این فرصت را بهوجود آوردند.
– اگر دولت آقای روحانی انگیزه تلاش بیشتر داشت و وقت بیشتری میگذاشت مسائل به اینجا ختم نمیشد ولی متأسفانه شخص آقای روحانی و برخی وزرای ایشان انگیزه ایثار و فداکاری نداشتند، لذا با کمکاری آنها مسائل کمی جدیتر شده است. الان دولت آقای رئیسی دارد بهتدریج از حجم این قضایا میکاهد ولی هنوز هم میتواند زمینه مسائل اجتماعی را فراهم کند. ما رو به کاهش رفتن حجم مشکلات هستیم و زمان به نفع ملت ایران است. فشارهای خارجی به اوج رسیده و بیشتر از این نمیتواند باشد؛ اقدامات دولت سیزدهم نیز دارد روزبهروز از حجم مشکلات کم میکند کما اینکه در مسئله واکسیناسیون بهدلیل کمکاری و تنبلی آقای روحانی یک مسئله حاد داشتیم و امروز به شرایط عادی برگشتهایم.
– مسئله حذف ارز ۴۲۰۰تومانی اقدام سختی است و امیدوارم دولت روی این مسئله کار جدی صورت بدهد، یعنی در اجرا دقتنظر کند. اگر این کار محقق شود ما در بحث تولید تحول خواهیم داشت، منوط به اینکه در اجرا دقت فوقالعاده صورت گیرد و برای هر احتمالی راهحلی داشته باشند وگرنه قطعا میتواند مشکلزا باشد ولی همین که دولت وارد یکسری مسائل کلان میشود یعنی اراده حل مشکلات جامعه دارد و قدرت ریسک دارد. تلاشهای دولت بهمعنای این است که شرایط دارد برای گامهای بلند فراهم میشود.
بیشتر بخوانید:
چرا رهبر انقلاب با تجدید انتخابات 88 موافق نبودند؟
محمدرضا تاجیک: اصلاح طلبان، دیگر با رای سلبی به قدرت برنمی گردند/ در شرایط یکدست فعلی،اصولگرایان حتی خودی های مستقل را تحمل نمی کنند
پاسخ سلیمی نمین به گلایه های محسن هاشمی/ ایکاش فرازهای توهین را مشخص میساختید
217
آخرین دیدگاه