سیدعلی یزدی خواه بر این باور است که در مورد بحث های حوزه های معیشت، اقتصاد و مسکن تا زمانی که فقط دولت مستقر شود، تیمش هماهنگ شود و برنامه هایشان را تبیین و عملیاتی کنند سه، چهار ماه طول می کشد.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، کمتر از سه ماه از روی کار آمدن دولت ابراهیم رییسی می گذرد اما وعده های یک میلیون مسکن و شعار حل معیشت مردم در حد وعده و شعار باقی مانده و وارد فاز اجرایی و عملی نشده است.
این در حالی است که علاوه بر منتقدان، بسیاری از حامیان دولت نیز بر این باورند که دولت نمی تواند با وجود کسری بودجه و با این مدت زمان کم، وعده هایش در خصوص یکمیلیون مسکن و یا حتی نصف آن را محقق کند.
سیدعلی یزدی خواه نماینده مردم تهران بر این باور است که مقدمات آماده است و دولت می تواند وعدههایش را عملیاتی کند.
او در گفت و گو با خبرگزاری خبرآنلاین می گوید:الان چند ماه اول کار کابینه درحال سپری شدن است، الان ماه دوم رو به اتمام است و وارد ماه سوم می شوند، در مورد بحث های حوزه های معیشت، اقتصاد و مسکن، تا زمانی که فقط دولت مستقر شود، تیمش هماهنگ شود و برنامه هایشان را تبیین و عملیاتی کنند سه، چهار ماه طول می کشد.
مشروح مصاحبه خبرگزاری خبرآنلاین با سیدعلی یزدی خواه نماینده مردم تهران را می خوانید؛
*****
*آقای یزدی خواه! حدودا یک سال و نیم از عمر مجلس می گذرد، ارزیابی شما از اقدامات مجلس چیست؟
مجلس یازدهم اقدامات ارزشمندی در دستور کارش داشته و انجام داده است و از جهت انسجام و پیگیری ماموریت های ابلاغی اش مثل بحث های مربوط به تنقیح و تصویب قوانین، حضور در حوزه های انتخابیه و نظارت ها، عملکرد قابل قبولی است.
اهتمام مجلس یازدهم بر حل مشکلات مردم است
من نمی خواهم با مجلس دهم یا قبل از آن مقایسه کنم، این ارزیابی و مقایسه باید توسط نماینده هایی که در دوره های قبل بودند انجام شود اما آنچه از اظهارنظرات نمایندگان دریافت کردم این است که اهتمام آنها نسبت به حل مشکلات مردم الحمدالله اهتمامی ویژه و خوب است.
اطلاع رسانی کمی درباره اقدامات مجلس درباره معیشت و مسکن صورت می گیرد
* به هر حال مجلس اقداماتی را در راستای بررسی برخی طرح ها انجام داده ولی در رابطه با اقدامات اساسی که مردم در حوزه بحث شفافیت یا بحث مسکن و معیشت می خواستند، به نظر می رسد که دلخوری ها و ناراحتی هایی وجود دارد و انتقادات و نگاهی منفی به این قضیه وجود دارد، شما این انتقادات را قبول دارید یا خیر؟
شاید اطلاع رسانی کم صورت می گیرد، اخیرا که آقای دکتر قاسمی وزیر محترم راه، مسکن و شهرسازی در جلسه فراکسیون تعدادی از نمایندگان حضور داشت و بحث های مربوط به یک میلیون واحد مسکونی مورد بحث واقع شد، زیر ساخت ها، الزامات آن، اقدامات دولت و تقریبا کار و سهمیه بندی استان ها را انجام داده اند، زمین ها و اراضی ملی را که شناسایی کردند دارند هماهنگ می کنند و بحث تسهیلات بانکی را پیگیری می کنند تا بحث یک میلیون واحد مسکونی در سال را محقق کنند که البته این اطلاع رسانی ها به بیرون از مجلس، انجام نمی شود.
۳،۴ ماه طول می کشد تیم دولت هماهنگ شوند
*اطلاع رسانی تا حدودی شده است اما آنچه مهم است به نظر می رسد آقای رستم قاسمی که وزیر راه و شهرسازی هستند، خودشان طرح یک میلیون مسکن را زیر سؤال بردند و به نظر نمی رسد که وعده یک میلیون مسکن چندان عملی شود...
برای سال اول چون یک سری عقب ماندگی هم دارند باید حتما این میزان تعهد را به دو میلیون واحد بالا ببرند چون الان چند ماه اول کار کابینه در حال سپری شدن است، الان ماه دوم رو به اتمام است و وارد ماه سوم می شوند، در مورد بحث های حوزه های معیشت، اقتصاد و مسکن، تا زمانی که فقط دولت مستقر شود، تیمش هماهنگ شود و برنامه هایشان را تبیین و عملیاتی کنند سه، چهار ماه طول می کشد.
اگر وزرا به وعده هایشان عمل نکنند از آنها مطالبه جدی می کنیم
*پس قبول دارید که تا الان کار چندانی صورت نگرفته است؟ با توجه به اینکه برخی می گویند اقدامات اساسی صورت گرفته است….
مقدمات آن در حال فراهم آوری است. هر صحبتی که وزرا بیان می کنند نمایندگان طبق قول و وعده آنها اظهارنظر کرده و حساب می کنند. مثلا اخیرا آقای دکتر فاطمی امین وزیر محترم صمت گفت ما از سال آینده ثبت نام خودرو نداریم یعنی تیراژ آنقدر بالا است که نیاز را تامین می کند.این اظهارات، تعهد این وزیر می شود که ما بعدا این ها را از ایشان مطالبه می کنیم.
نمایندگان تذکرات و سوالاتشان را از وزرا و دولت شروع می کنند اگر….
بحث یک میلیون واحد مسکونی هم مطالبه ای جدی است و اگر تاکنون هم نمایندگان با ملایمت با دولت و وزرا برخورد می کنند به این علت است که دولت به تازگی کارش را شروع کرده یعنی به طور دقیق کمتر از دو ماه دولت کارش را شروع کرده است. حال اگر کمی زمان بگذرد و نماینده ها نتیجه ملموس و عملی از کارکرد دولت دستگیرشان نشود قطعا تذکرات و سوال هایشان را شروع می کنند.
نمیتوان تا عید چهارصدهزار مسکن ساخت؛ شدنی نیست!
*خودتان فکر می کنید که تا اسفند امسال که حدودا 5 ، 6 ماه دیگر است، حدود چهارصد هزار یا پانصد هزار مسکن ساخته می شود یا خیر؟
قطار موقعی که می خواهد راه بیفتد، لحظه آغاز حرکتش انرژی بیشتری باید صرف کند اما زمانی که راه افتاد و بر نیروی جاذبه غلبه کرد می تواند روان تر کارش را ادامه دهد. ما امیدوار هستیم تا عید مقدمه چند صد هزار مسکن را بتوانند فراهم کنند. نمی توان در فاصله زمانی ۳،۴ ماه به یکباره، چهارصد هزار مسکن آن هم از صفر تا صدش را ساخت و به این سرعت شدنی نیست!
اگر کارهای عمرانی را ملاحظه کرده باشید، تا پروانه های ساختمانیش، تا مجوزهای قانونیش، تا زیرساخت های آن را فراهم کنند زمان می برد اما زمانی که شروع شود این قطاری است که دارد روی ریلش حرکت می کند و با سرعت ادامه پیدا می کند.
*این صحبت هایی که می شد که این وعده ها را به طور قطعی بیان می کردند، شما آنها را قبول ندارید؟
قبول دارم اما می گویم که مقدمات آن را باید فراهم کرده باشند و کار را شروع کنند. کسی که ساختمان می سازد اگر پولش آماده باشد، مشکل نقشه نداشته باشد، مشکل نظارت نداشته باشد، چقدر زمان می برد تا ساختمانی بسازد؟
*الان همه چیز در اختیار دولت است، فکر نمی کنم که دنبال مجوز رفتن و دردسرهای مانند مردم عادی را داشته باشند….
فرض کنید تمام مجوزها آماده است، اصلا تمام چیزها آماده است و می خواهند استارت بزنند و فونداسیون را بریزند … با تمام این حالات به نظر شما چند ماه طول می کشد تا ساختمانی ساخته شود؟
*بحث بودجه چطور؟ کسری بودجه مسئله ای است که نمایندگان به آن اشاره می کنند..
تسهیلات بانکی و مشارکت سرمایه گذار را باید جذب کنند که در حال آماده شدن است. من می گویم که این وعده قابل تحقق یافتن است.
*در مورد بحث طرح هایی که در مجلس( طرح صیانت، شفافیت و یا قانون اموال مسوولان) مطرح می شود به نظر شما هیئت رئیسه در بحث مطرح شدن این طرح ها در صحن علنی چقدر تاثیر گذار بوده و یا چقدر در این قضیه مشکل داشته است؟
طرح هایی که اعلام وصول می شوند به ترتیب در نوبت صحن قرار می گیرند، گاهی به طرحی عادی رسیدگی می شود و گاهی به طرحی دو فوریتی رسیدگی می شود و ترتیب آن طبق اعلام وصول آن است البته ما اعتقاد داریم که ما نباید اولویت را طبق تاریخ اعلام وصول قرار دهیم بلکه اولویت را طبق نیاز کشور باید تعریف کنیم و نمایندگان عزیز و همکاران گرامی ما باید این را مورد توجه قرار دهند.
مجلس شفاف است
*مردم انتظار داشتند مسکن و معیشت بیشتر مطرح شود اما آن چیزی که در مجلس مطرح می شود مثل طرح صیانت، طرح شفافیت آرای نماینده ها، به هر حال این ها مطرح شده است ولی به جایی نرسیده است یا مثلا شعار طرح شفافیتی که با مجلس یازدهم همراه بوده، به نظر می رسد خیلی از نماینده ها می گویند اگر ما می خواهیم شفاف شویم بقیه هم باید شفاف شوند، این حرف درستی است ولی …
ابتدا باید شفافیت را تعریف کرد. الان جلسات علنی ما که کلا شفاف است و هم به صورت اینترنتی و هم به صورت رادیویی پخش می شود، بنابراین ما مساله پنهانی نداریم. کمیسیونها هم در مورد هر چیزی که بحث کنند، نتیجه مصوبات کمیسیونشان به صحن می آید و آنجا شفاف مطرح می شود.
*خیلیها هم به صحن نمی آید مثلا همین طرح اموال مسؤلان..
این برای سال ۹۴ است و به مجلس ما ربط ندارد.
*ولی قرار است در این مجلس تصویب شود.…
این به مجمع تشخیص رفته است و آنها گفته اند که این گونه عمل شود به قوه قضاییه اعلام شود و در عین حال به قوه قضاییه اعلام شود که محرمانه بماند که بعد از پایان نمایندگی فرد یا پایان دوران مسئولیت مسوولان، مجددا اموالشان باید اعلام شود که اگر اختلاف معناداری بود باید مورد سوال قرار بگیرد که این اموال را از کجا آورده است.
مجلس چیزی به قانون ثبت اموال مسوولان اضافه نکرده است
*الان آقای قالیباف گفته که ما چیزی اضافه نکردیم و الان مهر امنیتی بود را علاوه بر مهر محرمانه، اضافه کردند.
مجلس یازدهم اصلا چنین چیزی نداشت.چیزی به این قانون اضافه نشده است.
سفرهای استانی دولت پسندیده است اما…
*برای اینکه سفرهای استانی نتیجه بخش باشد، شما چه راهکارها و توصیههایی به دولت دارید؟ سفرهای استانی در همه دورانهای رؤسای جمهور بوده و چیز جدیدی نیست.
سفرها امر پسندیدهای هستند و ما آن را نقد نمی کنیم. آنها سفرها را در پایان هفته گذاشتهاند که وقت استراحت رئیس جمهور و وزرا و معاونانش است، آنها از شنبه تا ۴ شنبه الی ۵ شنبه سر کار هستند و از این جهت این افراد، ایثار می کنند و هم باعث آشنایی با مسائل جامعه می شوند چراکه از نزدیک مشکلات را می بینند و این باعث امیدواری مردم می شود و اینها پارامترهای مهمی در این ماجرا هستند. آیا بهتر از این می شود اجرا شود؟ بله، این سفرها قابل بهبود یافتن است.
استانهایی که استانداران شان تغییر کرده اند در اولویت قرار گیرند
*چگونه؟
مثلا نظام مساله یابی این استانها و نحوه حضور دولت در این استانها و تقسیم کاری که باید صورت بگیرد و پیگیری اجرای مصوبات سفر توسط تیمهای ویژه از مرکز که کارهای استانداری را کنترل و تست می کند و سفر با اولویت استانهایی که استاندارشان تغییر کرده اند، باید انجام شود تا انگیزه لازم برای پیگری مصوبات سفر وجود داشته باشد.
*مقامات دولتی مثل استانداران و نماینده ها و ادارات کل در این شهرها از نظر شما چه کاره هستند؟ اینکه دولت یکبار به آن شهرها برود خوب است اما شما نقش آن مقامات را چگونه می بینید؟
همین که اسم این موضوع مطرح می شود که هیئتی از تهران می خواهد برای نظارت به فلان استان برود، ۵۰ درصد مشکلات آن استان حل می شود چون مسؤلین استانی برای اینکه نقطه ضعفی از خودشان نشان ندهند و کارهایشان را منظم جلوه دهند سعی می کنند بسیاری از مشکلات و معضلاتی که مردم دارند را برطرف کنند تا در مقابل ریاست جمهوری و معاون رئیس جمهور و وزرا، مردم کمتر لب به گلایه و شکوه بگشایند، بنابراین بخشی از مشکلات به تدریج حل می شود. من این را از نزدیک شاهد بودم، من ۸ سال مدیرکل آموزش و پرورش تهران بودم و در شهرستانها مسؤلیت داشتم، از این رو است که می گویم انجام این سفرها امری پسندیده است.
سفرهای استانی دولت باید مورد آسیب شناسی قرار گیرند
*پس ۵۰ درصد دیگر باقی می ماند، این سفرهای استانی موجب افزایش توقعات شده است این در حالی است که مثلا آقای پزشکیان، اخیرا گفته اند یکسری مصوبات استانی دوره احمدی نژاد هم هنوز عملی نشده است چه برسد به دوره آقای رییسی….
اینها باید آسیب شناسی شود ولی به هر جهت ما این را قبول داریم. ولی بالاخره تحت پیگیری قرار گرفته است. مثلا یک ورزشگاهی ساخته شده است و ۱۰ درصد کار آن از سفر آقای احمدی نژاد مانده و هنوز تمام نشده است، این باعث می شود مسؤلین فعلی به فکر بیفتند. اگر تعداد این سفرها بیشتر انجام شود این تیمی که برای بررسی می روند از جهت برنامه ریزی، سطح برنامه ریزیشان ارتقا پیدا می کند و کیفیت کارشان بهتر می شود.
*پس باید پیگیری شود…
من جمع جبری این موضوع انجام سفرها را برای کشور مثبت می دانم. این سفرها باعث به تحرک واداشتن مدیران استانی می شود، باعث افزایش امید در مردم و نشاط در مردم می شود، باعث شناخت مشکلات کف جامعه توسط مدیران ارشد کشور می شود تا در برنامه ریزیها برای رفع این مشکلات توجه کنند.
دولت نمی تواند همه مشکلات استانها را حل کند
*اگر برعکس آن رخ دهد و عملی نشود به نظر شما واکنش مردم چیست؟
این یک آسیب است البته ما امیدواریم که این طور نشود ولی از ترس اینکه مبادا اینگونه شود افراد خودش را در چاه نمی اندازند، اینکه قولی دهند و عملی نشود و بعدا مورد شکوه و کنایه و اعتراض مردم قرار گیرند. همین موضوع باعث شده که قولی که عملی نمی شود را ندهند و تعهدات بی پشتوانه ایجاد نکنند و تا آنجایی که می توانند مشکلات را حل کنند، آنها به هر استانی که می روند، بالاخره آن استان صد مشکل دارد و ما توقع نداریم همه آن صد مشکل در سه ،چهار ماه حل شود ولی اگر 10 تا 30 مورد از آن مشکلات را که می تواند حل کند. طرحهایی هم هستند که نمی شود اجرایشان کرد مثلا طرحی هست که چند هزار میلیارد اعتبار می خواهد و دولت نمی تواند آن را اجرا کند ولی آن طرحهایی که با حداقل اعتبارات می تواند حل کند را چرا حل نکند؟
23219
آخرین دیدگاه