واکسیناسیون کودکان و نوجوانان امری معمول است که بسیاری آن را قبول دارند؛ همانگونه که از سالها قبل با تزریق واکسن به کودکان و نوجوانان برای مقابله با سرخک، اوریون، فلج اطفال، دیفتری، مننژیت، سیاه سرفه و … مواجه بودهایم، باید دید در مورد واکسن کرونا وضعیت چگونه است. هرچند آمار ابتلای کودکان به بیماری «کووید ۱۹» در جریان همهگیری ویروس کرونا کمتر از بزرگسالان بوده اما بسیاری از کارشناسان بر این باورند که واکسیناسیون کودکان برای قطع چرخه انتقال ویروس کرونا در میان انسانها ضروری است.
الهه جعفرزاده: سینوفارم، یکی از دو واکسن تولیدِ شرکتهای چینی، توسط سازمان بهداشت جهانی تأیید فوری شده است. این اولین واکسنی است که توسط یک کشور غیر غربی ساخته شد و چراغ سبز سازمان بهداشت جهانی را دریافت کرد؛ اگرچه قبلاً در میلیونها نفر در سراسر جهان در کشورهایی مانند چین، امارات متحده عربی و مجارستان تزریق شده است.
تدروس آدهانوم، مدیر سازمان بهداشت جهانی نیز مدتی قبل اعلام کرد واکسن چینی سینوفارم برای استفاده اضطراری به تایید این سازمان رسیده است.
او گفت: سینوفارم ششمین واکس کرونا در سطح جهان محسوب میشود که از لحاظ کیفیت، ایمنی و اثربخشی این تأییدیه را دریافت کرده است.
این واکسن چینی که خیلی قبلتر مجوز استفاده اضطراری را از سازمان بهداشت جهانی نیز دریافت کرده بود، طبق فناوری سنتیِ ساخت واکسن، توسعه پیدا کرده و برای تحریک واکنش ایمنی بدن از ویروس غیرفعال یا مرده (که نمیتواند در سلولهای انسانی تکثیر شود)، استفاده میکند.
واکسن سینوفارم، پس از آزمایشات بالینی اولیه و در مراحل متوسط نشان داد که دارویی بیخطر است و میتواند واکنشهای ایمنی موردنیاز را در گروه سنی نوجوان ایجاد کند. سینوفارم دومین واکسن داخلی مربوط به بیماری کووید-۱۹ در چین است که برای کودکان و نوجوانان چینی در دسترس است. در ماه ژوئن نیز واکسن سینوواک بیوتک (Sinovac Biotech) برای استفاده اضطراری جوانان مجاز شد.
سهولت در ذخیرهسازی و نگهداری؛ مزیت سینوفارم نسبت به سایر واکسنها
بر خلاف واکسنهای فایزر و مدرنا، که برای نگهداری به دمای بسیار پایینتر از درجه انجماد نیاز دارند، واکسن سینوفارم را میتوان در دماهای معمولتری بین ۲ تا ۸ درجه سانتیگراد ذخیره و نگهداری کرد. به گفته سازمان بهداشت جهانی، شرایط ذخیرهسازیِ راحتتر به این معنی است که این واکسن میتواند برای مناطق کمتر توسعهیافته بسیار مناسب باشد. به عبارت دیگر، کشورهای در حال توسعه میتوانند از زیرساختهای موجود خود برای ذخیره واکسنها بدون نیاز به سرمایهگذاریهای عظیم استفاده کنند. تأیید WHO یک گام مهم برای تنظیمکنندههای ملی است که اکنون باید اطمینان داشته باشند که واکسن را برای استفاده، تأیید کنند.
سینوفارم، ایمن و بیخطر
کمپانی سینوفارم در بیانیهای اعلام کرد که: مراحل اول و دوم آزمایشات بالینی را در استان هنان تا گروه سنی ۱۷ سال به پایان رسانده است و یافتهها حاکی از آن است که این واکسن کاملاً مؤثر و بیخطر است. به گفته این شرکت، واکسن سینوفارم ایمنی قابلقبولی مطابق با سطح انتظارات را ایجاد میکند و تا کنون هیچگونه عوارض جانبی جدی برای این دارو ثبت نشده است.
ژانگ یونتائو، مدیر ارشد علمی گروه ملی بایوتک چین (CNBG) که زیرمجموعه شرکت داروسازی سینوفارم است، در مصاحبه با رادیو ملی چین گفت: «ما آزمایشات بالینی را در بین نوجوانان ۱۲ تا ۱۸ ساله آغاز کردیم، سپس برای کودکان سنین پایینتر اقدام کردیم تا ایمنی را تضمین کنیم».
این شرکت همچنین اعلام کرد که در ۶ ژوئن تحقیقی را در ابوظبی در امارات متحده عربی به انجام رساند تا اثربخشی واکسن را در گروهی ۹۰۰ نفره متشکل از سنین مختلف ( تا ۱۷ سال ) ارزیابی کند.
لیو پیچنگ، سخنگوی سینوواک گفت: واکسنهایی که برای کودکان و نوجوانان تزریق میشود مشابه واکسن های بزرگسالان است و نیاز چندانی به اقدامات احتیاطی اضافی پس از تزریق واکسن نیست.
ژانگ یونتائو، نایب رئیس شرکت سینوفارم، هم گفت: جای نگرانی بابت تزریق واکسن در سنین پایین نیست زیرا واکسن سینوفارم کاملاً ایمن و مؤثر است.
واکسن سینوفارم، مناسب برای رده سنی خردسال
استفاده از واکسنهای چینی برای خردسالان در کشورهای دیگر نیز آغاز شده است؛ بهگونهای که خردسالان سهساله در امارات نیز واکسینه میشوند. شرکت سینوفارم در مصاحبهای با گلوبالتایمز گفت: امارات متحده عربی اولین کشور خارجی خواهد بود که با واکسن سینوفارم، فرایند واکسناسیون کودکان ۳ تا ۱۷ ساله را آغاز میکند.
کدام کشورها واکسیناسیون دانشآموزان را شروع کردهاند؟
تاکنون آمریکا، کانادا، سنگاپور و هنگکنگ با تزریق واکسن فایزر به نوجوانان ۱۲ سال به بالا موافقت کردهاند.
چین هم کمپین واکسیناسیون برای افراد ۱۲ تا ۱۸ ساله را در بحبوحه شیوع ویروس کرونا در نانجینگ آغاز کرد که این عملیات حداقل در ۱۸ استان گسترش یافت و ناظران معتقد بودند که ارتقای آمار واکسیناسیون برای کل جمعیت – از جمله خردسالان – برای مقابله با این بیماری بسیار مهم است.
چندین شهر در مناطق خودمختار گوانگشی ژوانگ و استانهای فوجیان و هبی نیز اعلام کرده بودند که تزریق واکسن را برای نوجوانان ۱۲ تا ۱۸ ساله آغاز میکنند. همچنین مقامات برخی از شهرها پیشبینی کردهاند که واکسیناسیون را تا پایان سپتامبر یا اکتبر به پایان خواهند رساند.
پکن هم در حال انجام نظرسنجیها و راهاندازی کمپینهای تبلیغاتی برای شروع برنامه واکسیناسیون در گروه سنی نوجوانان پس از ماه سپتامبر است.
در کشور شیلی، سینوواک بهعنوان واکسن گروه نوجوان مجوز گرفته است. واکسن سینوواک هماکنون در دهها کشور از جمله کشورهای پرجمعیتی مانند برزیل و اندونزی مورد استفاده قرار میگیرد.
دولت تایلند نیز ضمن استقبال از تائید استفاده از واکسن «سینوواک» برای کودکان در چین اعلام کرد که در صورت صدور مجوز مشابه، در تایلند آماده تزریق این واکسن به همه گروههای سنی خواهد بود.
در فرانسه، دانمارک، آلمان، نروژ، اسپانیا و انگلیس برای گروههای سنی ۱۲ تا ۱۸ سال تزریق یک دوز فایزر در حال انجام است.
در آسیا، دانشآموزان عربستانی و عمانی بالای ۱۲سال هم با واکسن فایزر، به جمع واکسینهها پیوستهاند.
کشورهای بحرین و امارات با واکسن سینوفارم و فایزر برای افراد بالای ۱۲ سال، مشغول واکسیناسیوناند.
دانشآموزان ۱۲ تا ۱۸ ساله در قطر و کویت هم در حال دریافت واکسن فایزر هستند.
در این میان، هندیها برخلاف دیگر کشورهای جهان، واکسیناسیون ۱۲ تا ۱۸ سالههایشان را با واکسنی به نام Zydus Cadila انجام میدهند.
منابع:
globaltimes ، chinadaily ، reuters ، popscivaccin
604747
آخرین دیدگاه