«پته‌اش روی آب افتاد» یعنی چه؟

«پته‌اش روی آب افتاد» یعنی چه؟

«پته‌اش روی آب افتاد»، ضرب‌المثلی است که ریشه آن به دوره‌ای برمی‌گردد که لوله‌کشی در شهرها وجود نداشت و مردم، آب مورد نیاز خود را از راه جوی‌ها به آب انبارها و حوض‌های خانه‌های شان می‌رساندند.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، به نقل از صفحه اینستاگرامی گروه واژه‌گزینی فرهنگستان زبان و ادب فارسی، آن‌چه امروزه جواز و گذرنامه و بلیت نامیده می‌شود، در گذشته پته می‌گفتند که برای موارد گوناگون صادر می‌شد؛ از جمله برای اسب، شتر و مال‌التجاره صادراتی و وارداتی و حق راهداری.

معنی دیگر آن، بندگونه‌ای بود که در جوی‌های نشیب‌دار می‌بستند که هم آب را نگاه دارد و هم جوی شسته نشود و هر جا که لازم می‌شد، آب را به قدر کفایت به داخل حوض و آب‌انبار خانه‌ها هدایت می‌کردند تا به مصارف خانگی برسد.

در این میان، افرادی بودند که در سال‌های کم‌آبی و خشکسالی، به حق دیگران تجاوز می‌کردند و خارج از نوبت، در نیمه‌های شب، که مردم در خواب بودند، در داخل جوی پته می‌بستند و آب را می‌بردند. اما گاهی فشار آب موجب می‌شد که پته از جای خود کنده شود و به جاهای دیگر برود، در این صورت ساکنان خانه‌های پایین‌تر، پته را روی آب می‌دیدند و قشقرش و آبروریزی برپا می‌شد، و این کار رفته رفته به صورت مثل درآمد.

«پته‌اش روی آب افتاد» یعنی چه؟

۵۷۵۷

پست بعدی

«زخم کاری» هم دیروز به پایان رسید/ چرا سریال مورد تحسین مخاطبان قرار گرفت؟

ش سپتامبر 11 , 2021
خراسان نوشت: دیروز قسمت 15 سریال «زخم کاری» ساخته محمدحسین مهدویان منتشر و پرونده این سریال بسته شد. مهدویان با ساخت این سریال، در اولین تجربه حضور خود در نمایش خانگی، ورود موفقی به این مدیوم داشت و «زخم کاری» مورد تحسین و توجه مخاطبان زیادی قرار گرفت. اکنون می‌توان […]

اجتماعی

منوی شبکه های اجتماعی تنظیم نشده است. شما باید منویی ایجاد کنید و آن را به منوی شبکه های اجتماعی در تنظیمات منو اختصاص دهید.

آخرین دیدگاه

000