جماران در یادداشتی نوشت: نهادهای نظام به برداشت اعضای خود و مقامات نظام در باره عملکردشان اکتفا نکنند و هر از چند گاهی با مراجعه به افکار عمومی، نظر مردم و نخبگان را نسبت به عملکرد خود جویا شوند.
آیتالله جنتی، دبیر شورای نگهبان در جلسه این شورا در باره اخلاص و ایمان اعضای شورا گفت: «من به عنوان کسی که از ابتدا تا کنون در شورای نگهبان حضور داشتهام، شهادت میدهم همه اعضا از گذشته تا حال با اخلاص عمل و به درستی در این نهاد مقدس انجام وظیفه کردهاند». در باره عملکرد این شورا در تطبیق مصوبات مجلس با شرع و قانون و وظیفه نظارت بر انتخابات هم گفت: «این شورا از بدو تاسیس تاکنون محکم ایستاده و به وظایف قانونی و شرعی خود عمل کرده و اجازه نداده در رأی مردم و سلامت انتخابات خدشهای وارد شود و در حوزه تطبیق مصوبات با شرع و قانون و نظارت بر انتخابات، کارهای بسیار خوبی انجام داده است».
در رابطه با سخنان ایشان چند نکته قابل تأمل است:
1. شهادت ایشان چون خود عضو و دبیر آن شورا است، در پیشگاه افکار عمومی پذیرفتنی نیست زیرا شهادت ایشان، شهادتی است به نفع خود[چون از جمله اعضای شورا است] البته معنای پذیرفته نبودن این شهادتها، عملکرد ناصواب فقهای شورا هم نیست بلکه معنایش این است که عملکرد صواب شورا باید با ادلّه محکم از جمله شهادت «شاهدان آگاه و بیطرف و تأیید اکثریت مردم» اثبات گردد.
2. این شهادتها، شهادت بر واقع و مقبول در محضر خدا و دادگاه آخرت هم نیستند زیرا جز خدا و اولیای خدا که به درجه عصمت و خلیفة اللهی رسیدهاند، کسی عالم بر باطنها، انگیزهها، سستیها، قصورها، تقصیرها و دیگر حقایق پنهان نیست تا گواهیاش صد در صد مطابق حق و واقع و مقبول درگاه خدا و دادگاه آخرت باشد. گواهی غیر خدا و شاهدان بر اعمال یعنی پیامبران و امامان معصوم، گواهی بر اساس برداشت، استنباط، فهم و درک گواهی دهنده است و از خطا و اشتباه و مطابق نبودن با واقع، در امان نیست.
3. عملکرد اعضای شورای نگهبان در این چند دهه شفاف نبوده تا مورد قضاوت عمومی قرار گیرد؛ علاوه این که این شورا خود را نسبت به افکار عمومی هم جوابگو ندیده و مقامی هم آن شورا را به جوابگویی عمومی امر نکرده است؛ از این رو در باره عملکرد این شورا سؤالات بیجواب بیشماری در افکار عمومی مطرح است و تا زمانی که مشروح و مستدلّ جواب داده نشوند، نمیتوان در باره عملکرد این شورا قضاوت قطعی کرد.
4. بخصوص در سه دهه اخیر، عملکرد شورا در نظارت بر انتخابات بخصوص در إعمال نظارت استصوابی به شدت مورد مناقشه و اعتراض شدید عموم و بخصوص نخبگان بوده و اخیرا حتی صدای اصولگرایان را هم درآورد. از جمله «عدم احراز صلاحیتهایی» مثل عدم احراز صلاحیت مرحوم هاشمی رفسنجانی، سید حسن خمینی[برای خبرگان]، جهانگیری معاون اول رئیس جمهور، لاریجانی رئیس سه دوره مجلس، پزشکیان نایب رئیس سابق مجلس و …؛ که حتی رهبری هم بعضی از آنها را «ظلم و جفا و بر اساس گزارشهای نادرست دانست و از شورا خواست عملکرد ناصواب خود را جبران کند».!
5. ما در مورد درجات ایمانی و عملکرد تک تک اعضای شورا و بخصوص فقیهان منصوب رهبری سخنی نمیتوانیم بگوییم زیرا آگاهی و علم نداریم ولی اعتراف دو تن از اعضای فقیه این شورا در باره عملکرد یکدیگر که از روی آگاهی و اطلاع هم بود، با آنچه آقای جنتی ابراز داشته، منافات دارد که شایسته است بدان توجه کنند.
در نهایت امیدواریم نهادهای نظام به برداشت اعضای خود و مقامات نظام در باره عملکردشان اکتفا نکنند و هر از چند گاهی با مراجعه به افکار عمومی، نظر مردم و نخبگان را نسبت به عملکرد خود جویا شوند که سخن خدا را باید از زبان مردم که «عیال خدا» هستند، شنید. اگر اکثریت قریب به اتفاق مردم عملکرد نهادی را بپذیرند، آن نهاد نمره قبولی آورده و گر نه به تعریف و تمجید اعضا و مقامات بالا دست، نباید دلخوش بود.
27215
آخرین دیدگاه