احمد حاتمی کارشناس اقتصادی در کلاب هاوس خبرآنلاین گفت: اگر برجام حل نشود همه عوامل دیگر مانند تشکیل کابینه و عضویت در اف ای تی اف در اثر افزایش نرخ ارز موثر خواهند بود و در چنین وضعیتی افزایش نرخ ارزدیگر حد و مرز نخواهد داشت.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، احمد حاتمی، کارشناس اقتصادی، در خصوص موثرترین عوامل تعیین کننده نرخ ارز در ماه های آینده در کلاب هاوس خبرآنلاین گفت: تاثیر برجام بر بازار ارز با هیچ یک از عوامل دیگر قابل مقایسه نیست؛ حل شدن برجام به معنای افزایش درآمد نفتی ما در آینده خواهد بود که کسری بودجه ما را در آینده به حداقل و یا صفر می رساند و در نتیجه با حل شدن برجام برای تامین کسری بودجه به چاپ اسکناس و تزریق نقدینگی نیاز پیدا نخواهیم کرد و در صورتی که بتوانیم افزایش نقدینگی را کنترل کنیم ، تورم را نیز کنترل کرده ایم و در صورتی که تورم کنترل شود نوسانات نرخ ارز نیز به حداقل خواهد رسید.
وی در ادامه افزود: عامل دیگری که برجام بر آن تاثیر می گذارد روابط بانکی ما است که در صورت بهبود آن منابع ارزی اشخاص، شرکت ها و دولت ها به نحو موثری جابه جا خواهند شد؛ بهبود وضعیت نقل و انتقالات مالی نیز، نرخ ارز را کاهش خواهد داد. عامل سومی که میتواند در کاهش نرخ ارز تاثیر بگذارد آزادسازی منابعی است که تاکنون قفل شده بود چراکه این آزادسازی در تامین بودجه نقش موثری ایفا می کند؛ گفتنی است که این آزادسازی در صورتی انجام خواهد شد که برجام محقق شود.
این کارشناس اقتصادی در ادامه افزود: اگر برجام به نتیجه برسد به تعبیر من نرخ ارز خیلی پایین تر از وضعیت فعلی خواهد بود؛ چراکه با به نتیجه رسیدن برجام منابع ارزی بیشتری در دسترس دولتمردان قرار خواهد گرفت که موجب کنترل افزایش نقدینگی خواهد شد و کسری بودجه را نیز تامین خواهد کرد و از طرف دیگر فعالیت اقتصادی، سرمایه گذاری داخلی و خارجی هر دو با توافقات هسته ای رونق پیدا خواهد کرد. در مقابل اگر برجام حل نشود همه عوامل دیگر مانند تشکیل کابینه و عضویت در اف ای تی اف در اثر افزایش نرخ ارز موثر خواهد بود و در چنین وضعیتی افزایش نرخ ارزدیگر حد و مرز نخواهد داشت؛ به این معنا که دلار را به ماکزیمم سال ۹۹ یعنی ۳۴ هزار تومان و یا بالاتر از آن خواهد رساند.
وی در ادامه افزود: تا وقتی برجام حل نشود هیچکدام از تئوری ها و سیاست های ارزی در کاهش نرخ ارز موثر نخواهند بود؛ اگر ما برجام را حل نکنیم انتظارات مردم مبنی بر افزایش نرخ ارز خواهد بود و انتظار افزایش نرخ ارز نیز باعث می شود که صادرکنندگان حداکثر استفاده را از مهلت های قانونی بکنند و هر چه دیرتر ارز خود را در بازار عرضه کنند که این امر به تنهایی موجب بحران ارزی و افزایش شدید قیمت ارز خواهد شد.
این کارشناس اقتصادی در آخر افزود: بنده امیدوارم که تصمیم گیرندگان اصلی کشور که لزوما دولت و کابینه نیز نیستند و ممکن است خارج از دولت و کابینه نیز باشند حتما قضیه برجام را حل کنند؛ گفتنی است که این ۶ ماهی که طول کشیده است، از زمان روی کار آمدن دولت بایدن تاکنون فرصتی برای ما بوده است که شاید حداکثر استفاده را از آن نکرده ایم و با غولی در افتادیم که باید توجه کنیم توان ما در رویارویی با این غول وحشی و سرکش آمریکا چقدر است اگر خیلی با آنها در بیافتیم ممکن است عواقب خوبی برای ما نداشته باشد.
۲۲۳۲۲۷
آخرین دیدگاه