گزارش اخیر از سوی اداره اطلاعات انرژی آمریکا حاکیست که این کشور در ماه اکتبر 2020 و ماه مارس سال جاری اقدام به واردات نفت از ایران کرده و حجم واردات روزانه نفت از ایران به آمریکا در ماه مارس 33 هزار بشکه برآورد شده است.
این خبر مورد توجه جهان قرار گرفته چرا که اگر صحت داشته باشد، به معنای اولین باری است که آمریکا اقدام به واردات نفت خام از ایران در طول 30 سال گذشته کرده است.
بر همه مشخص است که بعد از خروج یکجانبه دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا از توافق هسته ای با ایران در ماه مه سال 2018 میلادی، آمریکا تحریم های نفتی ایران را تشدید کرد و نه تنها به وارد کنندگان خود اجازه همکاری با ایران را نداد بلکه حتی کشورهای دیگر را نیز در رابطه با عدم واردات نفت ایران تحت فشار قرار داد.
اما در حال حاضر آمریکا ناگهان اعلام کرده که از ایران نفت وارد کرده است. آیا چنین خبری به معنای نقض آشکار ممنوعیت واردات نفت از ایران نیست؟
برخی تحلیلگران بر این باورند که این خبر سیگنالی است مبنی بر اینکه دولت بایدن آماده کاهش تحریم ها علیه ایران و بدنبال تنش زدایی با این کشور است.
آیا چنین چیزی حقیقت دارد؟
البته که نه!
خبرگزاری «آسوشیتدپرس» در تاریخ 31 ماه مه برابر با 10 خرداد، گزارشی ارائه و اینطور تحلیل کرد که آمریکا احتمالا از طریق روشی مشابه توقیف نفتکش ها، اقدام به واردات نفت ایران کرده است. به عبارت دیگر، نفت ایرانی وارد شده توسط آمریکا حقیقتا به زور غارت شده است!
جزئیات افشا شده در رابطه با این خبر از سوی رسانه های خبری متعدد نشان می دهد که ارتش آمریکا در ماه فوریه سال جاری میلادی، نفتکش «آشیل» که با پرچم لیبریا در سواحل امارات متحده عربی حرکت می کرد را شناسایی و تائید کرد که این نفتکش به سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران تعلق دارد.
بعد از آن بود که ارتش آمریکا کشتی های جنگی خود را برای رهگیری این نفتکش اعزام و با نقض قانون به اصطلاح ضد تروریسم، حدود 2 میلیون بشکه نفت را مصادره کرد و آن را به قیمت 110 میلیون دلار فروخت که درآمد حاصل از این فروش به عنوان جبران خسارت به خانواده های قربانیان حمله تروریستی مرتبط با ایران، به یک حساب صندوق دولتی واریز شد.
از طرف دیگر، در آگوست سال گذشته میلادی بود که دولت ترامپ نیز از توقیف 4 نفتکش ایرانی خبر داد که در حال حرکت به سمت ونزوئلا بودند؛ آمریکا سوخت این نفتکش ها را فروخت و درآمد حاصل از این فروش را نیز به حساب صندوق دولتی فوق الذکر واریز کرد.
با توجه به این اخبار مبنی بر اینکه آمریکا اقدام به واردات نفت ایران کرده است، وزارت نفت ایران گفت که هیچ اطلاعی درباره خرید نفت خود توسط آمریکا ندارد و در عین حال از خرید نفت ایران توسط آمریکا به کمک کشورهای ثالث نیز بی خبر است.
با توجه به اطلاعات موجود می توان اینطور تحلیل کرد که دو احتمال هنگام توقیف این نفتکش ها توسط آمریکا مطرح است:
احتمال اول این است که نفتکش توقیف شده توسط ارتش آمریکا، نفت تحویل داده نشده ایران بوده باشد و ایران به منظور جلوگیری از اینکه خریدار نفتی اش توسط آمریکا تحریم شود، اطلاعات مربوط به خریدار نفت خود را مخفی کرده است.
دومین احتمال نیز این است که معامله نفتی به پایان رسیده باشد و نفت درون نفتکش ها به خریدار خاصی متعلق باشد و نه ایران. در این صورت دخالت از سوی ایران در روند توقیف این نفتکش ها امری نامطلوب به حساب می آید.
آمریکا با هدف سودجویی اقدام به توقیف نفتکش های ایرانی کرده است. در عین حال می توان مشاهده کرد که هیچ نشانه ای مبنی بر کاهش تحریم های اعمال شده از سوی آمریکا علیه ایران وجود ندارد.
اگرچه دولت بایدن اعلام کرده است که به توافق هسته ای با ایران باز می گردد، اما این بیانیه اساسا فقط حرف است و صداقت دولت آمریکا در عمل قابل مشاهده نیست و این رویکرد دولت بایدن بر مذاکرات جاری وین پیرامون توافق هسته ای ایران سایه افکنده است.
از طرف دیگر عجیب و غیر معمول نیست که آمریکا از بهانه انجام اقدامات ضد تروریسم به عنوان ابزاری برای غارت نفت سایر کشورها استفاده می کند.
«هوآ لیمینگ» سفیر پیشین چین در ایران بر این باور است که آمریکا بعد از پایان جنگ جهانی دوم، روی نفت خاورمیانه متمرکز شده است و بر همین اساس، ایران را تحریم کرده و مدعی شده است که هر کسی که اقدام به خرید نفت ایران کند، تحریم خواهد شد. این سودجویی آمریکا را می توان معادل یک دزدی دریایی تعبیر کرد.
این در حالیست که «کاملا هریس» معاون رئیس جمهور آمریکا اخیرا هنگام بازدید از یک مرکز واکسیناسیون در شیکاگو در ماه آوریل سال جاری میلادی، تاکید کرد که آمریکا سال های سال و نسل به نسل است که در حال جنگ برای رسیدن به نفت است و در آینده ای نزدیک، جنگ های آمریکا با هدف رسیدن به منابع آبی صورت خواهند گرفت.
از طرف دیگر، ترامپ نیز با رویکردی گستاخانه در اکتبر سال 2019 میلادی اعلام کرد که ورود ارتش آمریکا به سوریه صرفا با هدف تقسیم نفتی بوده است. آژانس خبری ملی سوریه در ماه مارس سال جاری میلادی گزارش داد که ارتش آمریکا از 300 تانکر برای انتقال نفت خام مسروقه از سوریه استفاده کرده است. در ماه گذشته میلادی نیز ده ها کاروان نظامی آمریکایی اقدام به انتقال نفت خام مسروقه کرده اند.
آمریکا عزت ملی خود را زیر پا گذشته و مستقیما از تشکیلات دولتی خود برای تبدیل شدن به یک دزد دریایی مدرن استفاده و اقدام به توقیف نفتکش های سایر کشورها بر اساس طرح اتهامات بی اساس، اقدام به فروش نفت آنها با هدف سودجویی و حتی سرقت نفت خام از سایر کشورها با توسل به زور و تیراندازی کرده است.
این نوع قلدری ها از سوی آمریکا بزرگ ترین تهدید برای صلح و امنیت بین المللی محسوب می شود و در نهایت اعتبار آمریکا را نابود خواهد کرد.
آخرین دیدگاه