ترس از قضاوت دیگران میتواند در همه افراد وجود داشته باشد چرا که همه ما انسانها موجوداتی اجتماعی هستیم و از نظرات دیگران درباره خود تأثیر میپذیریم.
گاهی اوقات ترس از قضاوت، شدت بسیار زیادی پیدا میکند به طوری که افراد دائماً نگران این هستند که دیگران درباره آنها چه فکری میکنند. این افکار میتوانند بسیار آسیبزا باشند و جلوی رشد و پیشرفت فردی را بگیرند. اگر شما نیز دچار این مشکل هستید و میخواهید بر ترس از قضاوت دیگران غلبه کنید، در ادامه این مقاله به توضیحات و ارائه راهکارهایی در این زمینه پرداختهایم. همچنین خوب است برای شناخت عمیقتر خود به تیپهای شخصیتی MBTI توجه کنید. بهره بردن از مشاوره روانشناسی نیز میتواند به شما در کاهش ترس از قضاوت های دیگران و تغییر نگرشتان نسبت به مسائل مختلف اثرگذار باشد.
راهکارهایی برای غلبه کردن
ممکن است ترسهای بسیاری در ما وجود داشته باشد که به ابعاد شخصیتیمان مربوط میشود مانند ترس از صحبت کردن در جمع. راهحل علم روانشناسی تحلیل و روبرو شدن با این ترسهاست. افکاری که شما در ذهن دارید کلید اصلی پیدایش انواع هیجانات و رفتارها هستند. تا زمانی که افکار مخربی در سر دارید نمیتوانید توقع زندگی شاد و مؤثری را داشته باشید. همچنین در روابط اجتماعی خود نیز دچار مشکل میشوید. ترس از قضاوت دیگران در واقع به معنای افکار دائمی و تکرار شونده در مورد نحوه ارزیابی دیگران در مورد ماست. برای این که بتوانید از شر این افکار و احساسات ناخوشایندی که در پی آن میآید خلاص شوید به راهکارهای زیر توجه کنید.
1- نقاط ضعف و قوت خود را بشناسید
اگر شما شناخت درستی از خود داشته باشید و از توانمندیها و ضعفهای خود آگاه باشید، دیگر دائماً نگران بازخوردهای منفی دیگران نخواهید بود. تلاش کنید تا به خودآگاهی بیشتری در مورد تواناییهای خود دست یابید. اگر شما شناخت کاملی از مهارتها، نقاط ضعف، آسیبپذیریها و نقاط قوت خود داشته باشید دیگر از قضاوت دیگران چندان تحت تأثیر قرار نمیگیرید. علاوه بر این بهره بردن از مهارتهای ارتباطی به شما کمک خواهد کرد تا بتوانید به شناخت بهتری نسبت به دیگران برسید و منظور و قصد افراد هنگامی که درباره شما صحبت میکنند و یا با حالات چهره خود در حال قضاوت شما هستند را متوجه شوید.
2- برای خودتان اولویت قائل شوید
زمانی که شما اجازه میدهید دیگران با قضاوتهایشان ادراک شما را از خودتان تحت تأثیر قرار دهند یعنی شما دائم دیگران را در اولویت قرار میدهید و به آنها قدرت تأثیرگذاری در زندگیتان را اعطا میکنید. به این نکته توجه داشته باشید که هیچکس اندازه خود شما، شما را نمیشناسد. در نتیجه آن کسی که تصویر نهایی را از شما ، مهارتها و تواناییهایتان میسازد تنها خودتان هستید. دیگران تنها بخشی از این تصویر را تشکیل میدهند. پس نگذارید که آنها نقش اصلی را بازی کنند.
3- شما مسئول کنترل فکر دیگران نیستید
یکی از خطاهای فکری که باعث میشود افراد دائماً نگران قضاوت و نظر دیگران در مورد خود باشند این است که فکر میکنند مسئول افکار دیگران هستند. شما تنها مسئولیتی که دارید مسئولیت در قبال رفتارهایتان است. در حقیقت شما تنها میتوانید رفتارهای خودتان را کنترل کنید و مسئول افکار دیگران نیستید. اینگونه مطمئن باشید که بهتر با دیگران میتوانید ارتباط برقرار کنید و تاثیرات مثبت آن را بر زندگی خود میبینید.
4- در لحظه زندگی کنید
بسیاری از ما هرگز در لحظه از آنچه بر ما میگذرد آگاهی نداریم. در حقیقت اکثر اوقات به جای این که محیطمان را تجربه کنیم در افکار خود غرق میشویم. زندگی دائمی در خانه ذهن باعث میشود که ما بیشتر در افکار آسیبزا درگیر شویم. برای اینکه بتوانید در لحظه زندگی کنید و از شر افکار منفی خود خلاص شوید لازم است که با تمام حواس پنجگانه خود درگیر محیط پیرامونتان شوید. تمرینهای ذهن آگاهی کمک بسیاری به شما میکنند.
5. اعتماد به نفس خود را بالا ببرید
در تمام مراحل زندگی بر روی هدف خود تمرکز داشته باشید و به خاطر ترس از قضاوت دیگران هیچگاه هدف خود را تغییر ندهید و با اعتماد به نفس بالا روبه جلو حرکت کنید. خود را همانگونه که هستید بپذیرید و با افزایش مهارتها و تواناییهای خود به پیشرفت و بهداشت جسمی و روانی خود کمک کنید. همیشه و در همه حال مثبت نگر باشید و بدانید که شما بهتر از هرکسی میدانید چه چیزی برای شما بهتر است و در صورتی که شکست خوردید به این موضوع توجه داشته باشید که بدون شکست پیروزی به دست نمیآید.
6- احتمال وجود برخی از اختلالات روانشناختی
ترس از قضاوت دیگران میتواند علامتی از اختلالات روانشناختی مثل اختلال فوبیای اجتماعی باشد. در این اختلال فرد نمیتواند در حضور جمع عملکرد مناسبی داشته باشد. چرا که دائماً نگران نحوه قضاوت و ارزیابی آنهاست. اگر با استفاده از راهکارهای عمومی گفته شده ترس از قضاوت شدن همچنان به طور پایداری در شما وجود دارد و هیجانات ناخوشایند زیادی را در شما بر میانگیزد، حتماً برای بررسی و ارزیابی دقیق وضعیت روانی به یک روانشناس مراجعه کنید. روشهای مورد استفاده در درمان فوبیای اجتماعی نظیر درمان شناختی-رفتاری که توسط روانشناسان به کار گرفته می شود در درمان این بیماری نقش بسزایی دارند.
– آیا از طریق تست های روانشناسی میتوان افرادی که بیشتر اهل قضاوت کردن هستند را شناسایی کرد؟
بله، در آزمونهای شخصیت شناسی نظیر تیپهای شخصیتی MBTI میتوان در مورد این ویژگی افراد به شناخت بیشتری دست یافت.
آیا ترس از قضاوت شدن میتواند دلیلی برای عدم صحبت افراد در جمع باشد؟
افراد بیشتر به دلیل اضطراب و عدم شناخت کافی از خود در جمع صحبت نمیکنند با این حال گاهی ترس از قضاوت شدن نیز میتواند دلیل فوبیای فرد برای صحبت در جمع باشد.
آخرین دیدگاه