ابراز عشق در خانواده یکی از اصول داشتن خانوادهای شاد و موفق است. در واقع ابراز عشق عنصر مهمی است که در کیفیت روابط خانوادگی تأثیر بسیار زیادی میگذارد.
سه ویژگی صمیمیت، جاذبه جنسی و تعهد در تشخیص عشق و تفکیک انواع آن اهمیت دارد. در همه انواع عشق و همچنین دوستی، صمیمیت و احساس نزدیکی تعیین کننده کیفیت رابطه دوستی هستند، اما در زوجها برای داشتن عشق کامل و سالم به هر سه فاکتور فوق نیاز است. آگاهی از اهمیت عشق در خانواده و نحوه ابراز آن به شما کمک میکند تا روابط صمیمانهتری با اعضای خانواده خود داشته باشید.
عشق در خانواده
عشق یکی از قویترین هیجانات بشری است که انگیزه زندگی و بقا را برای انسان فراهم میکند. به طور کلی در عشق بین زن و مرد صمیمیت، جاذبه جنسی و تعهد اهمیت پیدا میکند و آنچه عشق بین زوجها را در یک خانواده و در بستر ازدواج متمایز میکند این است که بیشتر به کدام یک از این سه بعد میپردازند. نکته جالب اینجاست که عشق خودش را تقویت میکند.
به این معنا که احساس تعهد به یکدیگر و صمیمیت بدون مرز بین زوجها عشق آنها را روز به روز قویتر میکند. آنچه اهمیت دارد روشن نگه داشتن شعله عشق از طریق توجه به هر سه بعد عشق است. علاوه بر عشق بین زوجین، بین فرزندان و والدین نیز عشق به معنای رابطه عاطفی عمیق وجود دارد. این عشق نیز برای رشد سالم فرزندان از اهمیت زیادی برخوردار است.
انواع عشق در خانواده
برای آنکه بتوانیم به عنصر سازنده عشق در خانواده بپردازیم، باید بتوانیم از زوایای مختلف به آن نگاه کنیم. به همین منظور مبحث انواع عشق در خانواده را در اینجا مطرح کردهایم.
رابطه عاطفی و زناشویی بین زوجین
رابطه عاطفی و زناشویی به ابعاد رمانتیک و جنسی عشق بین زوجها اشاره دارد. عاشق شدن افراد با عشق رمانتیک اتفاق میافتد؛ این نوع از عشق با احساس یکی بودن و صمیمیت ارتباط دارد. به مرور زن و مرد در مسیر تکامل عشق، به یکدیگر متعهد میشوند و رابطه جنسی نیز میانشان شکل میگیرد. برای اینکه پدر و مادر بتوانند خانوادهای سالم را پرورش دهند، پیش از هر چیز باید برای رابطه با یکدیگر ارزش قائل باشند. در یک ارتباط سالم زن و مرد نه تنها با هم ارتباط عاطفی صمیمانهای دارند بلکه به یکدیگر وفادارند و برای رابطه جنسی نیز اهمیت قائل هستند.
نادیده گرفتن هریک از این عوامل میتواند منجر به ایجاد شکاف و فاصله در ارتباط زن و مرد شود و در بسیاری از موارد طلاق عاطفی به وجود آید. فرزندانی که والدینی این چنین دارند مسلما در پیداکردن الگوی مناسب برای عشق ورزی به یکدیگر و ابراز عشق به جنس مخالف در آینده با مشکل مواجه خواهند شد.
رابطه دوستانه میان فرزندان
اگر والدین الگوی خوبی از عشق ورزی برای فرزندان خود باشند، آنها از همان ابتدا ارتباط سالم و مؤثر را میآموزند و به طور خودکار آن را در روابط خود با همسالان از جمله خواهر و برادرها تمرین میکنند. البته در این امر نحوه برخورد والدین و سبک تربیتی آن ها با فرزندان نیز بسیار اهمیت دارد. اگر آنها به طور عادلانه با کودکان خود برخورد کنند و فرزندپروری معتدلی را پیش بگیرند، فرزندان در ارتباط با یکدیگر موفقتر عمل خواهند کرد.
عشق بین والدین و فرزندان
عشق میان والدین و فرزندان تأثیر بسیار عمیقی در شکلگیری یک شخصیت سالم دارد. به خصوص ارتباط میان مادر و فرزند از همان دوران نوزادی حائز اهمیت است؛ چرا که این ارتباط مبنایی برای تمام روابط بعدی میشود. فرزندانی که عشق بیقید و شرط مادر و به طور کل والدین را تجربه نمیکنند در ارتباطات خود با سایر افراد نیز به مشکل میخورند چرا که الگوی مناسب دلبستگی در آنها شکل نگرفته است.
به عنوان والدین لازم است ارتباط کلامی و غیر کلامی مناسبی با فرزندانتان داشته باشید و در کنار اقتدار والدگری برای ایجاد رابطهای صمیمانه با آنها تلاش کنید. البته انجام این کار در دورانی که فرزندان به بلوغ و نوجوانی میرسند دشوارتر میشود. در این دوره با وجود تمام تعارضات، برای حفظ عشق و محبت با فرزندتان به مهارتها و آموزشهای ویژهای احتیاج دارید.
شیوههای ابراز عشق در خانواده
گاهی ابراز عشق برای افراد دشوار است. امکان دارد عشق را به یکدیگر ابراز کنند اما طوری که برای طرف مقابل ملموس نیست. به همین علت ممکن است افراد بازخورد و قدردانی مناسب را نسبت به عشق یکدیگر نشان ندهند و از همینجا تعارضات و اختلافات شکل بگیرد. در ادامه به برخی از شیوههای مناسب ابراز عشق در خانواده پرداختهایم.
1. عادت به عشق ورزی
افراد میتوانند مثل هر کار دیگری خود را به عشق ورزی نیز عادت دهند. شیوههای مختلف ابراز عشق را میتوان تمرین کرد و به آنها خو گرفت. افراد خیلی راحت به نوزادان عشق میورزند اما در ابراز عشق به بزرگسالان مشکل دارند. چرا که برونریزی احساسات وقتی طرف مقابل درک کاملتری از آن دارد با دشواری روبرو میشود.
از نوزاد توقع پاسخ به عشق ورزی نمیرود اما این توقع از بزرگسالان مانعی بر سر راه عشق ورزی میشود. ادامه همین الگو به نسل بعد نیز سرایت کرده و ابراز علاقه به بزرگسالان برای فرزندان هم سخت میشود. این نوع از عشق حتی در خانوادههایی که کودکی را به فرزندخواندگی گرفتهاند دیده میشود.
2. گوش کردن
همه ما روزانه چیزهای زیادی میشنویم اما گوش دادن با شنیدن متفاوت بوده و با توجه و احترام همراه است. افراد به چیزهایی گوش میکنند که برایشان اهمیت دارند. یاد گرفتن اینکه به دیگران گوش دهید و احساسات آنها را درک کنید و آموزش این مهارت به فرزندان در ابراز عشق بسیار اهمیت دارد. کودکانی که این مهارت را از والدین خود میآموزند در آینده روابط موفقتری در همه زمینهها به ویژه در رابطه عاطفی و محیط خانواده تجربه میکنند.
3. از بدن خود استفاده کنید
بغل کردن، بوسیدن و حتی متمایل کردن بدن به سمت کسانی که دوستشان دارید، میتواند عشق شما را به آنها منتقل کند. در رابطه بین زوجها اعمالی مثل بوسیدن نقاط ویژه و حساس، بغل کردن به شیوهای عاشقانه و مانند اینها در کنار رابطه دوستانه و رابطه جنسی تأثیر بسیار زیادی دارد.
4. از ابراز کلامی نترسید
بسیاری از افراد از گفتن مستقیم بعضی واژگان و عبارات دوری میکنند. نباید از گفتن مستقیم جمله "دوستت دارم" هراس داشت. شاید در ابتدا دشوار به نظر برسد اما میتوان به آن عادت کرد. بعضی عبارات دیگر هستند که دشواری کمتری در بیان آنها دیده میشود اما هنوز هستند کسانی که از آن دوری میکنند. به طور مثال گفتن عبارات تشویقی در ایجاد و فهم عشق در فرد مقابل تأثیر زیادی خواهند داشت. بسیاری از والدین در هنگام سرزنش به خوبی از عبارات استفاده میکنند اما اگر در همان موقعیت نیاز به تحسین فرزند خود داشته باشند از آن میپرهیزند.
5. احساسات خود را به اشتراک بگذارید
در صورتی که مسئله مهمی پیش آمده یا اینکه احساس خاصی نسبت به یکی از اعضای خانواده یا کاری که کرده دارید، احساس خود را با او در میان بگذارید. زمانی که احساس شما با خشم یا ناراحتی درهم آمیخته شده به تأثیر آن بر روابط خانوادگیتان توجه کنید. ابراز این احساسات در قالب کلمات مناسب و به دور از تنش، در حل سریعتر مشکلات و اختلافات به شما کمک خواهد کرد. به این ترتیب روابط عاطفی نیز تقویت خواهد شد. اگر در بیان احساسات خود با مشکل رو به رو هستید و روابط بین اعضای خانوادهتان رو به سردی رفته است، میتوانید با دریافت مشاوره خانواده جهت حل مشکلات خود گام بردارید.
آخرین دیدگاه