اگرچه متولیان وزارت صمت بیشتر از یک ماه پیش وعده کاهش قیمت پوشک را داده بودند؛ اما با این حال قیمتها در این بازار نه تنها کاهش نیافته بلکه بعضا با افزایش نیز مواجه شده است.
سیاست افزایش جمعیت از جمله سیاستهایی بوده که همواره از سوی رهبر انقلاب و مقامات مختلف کشور مورد تاکید قرار گرفته و در همین راستا نیز تاکنون برنامههای مختلفی جهت افزایش انگیزه زوجین برای فرزندآوری تدوین شده است.
اما مهمترین نکتهای که به نظر میرسد طی سنوات گذشته از سوی مسئولین مورد غفلت واقع شده، مساله مربوط به کاهش هزینههای مرتبط با فرزندآوری است چراکه این موضوع یکی از مهمترین عوامل رشد یا کاهش جمعیت محسوب میشود؛ یکی از اقلام پرمصرف که سهم مهمی در سبد هزینه خانوارهای نوفرزند دارد، پوشک است که طی ماههای دو سال گذشته با رشد شدید قیمت ارز، بدلیل وابستگی به واردات مواد اولیه، قیمت آن نیز با رشد شدیدی مواجه شد. این رشد قیمت طی ماههای گذشته با صعود قیمت ارز به حوالی ۳۰ هزار تومان، جهش دوباره ای را تجربه کرد. خانوارهای دارای نوفرزند می گویند که با قیمت های فعلی پوشک، فقط همین یک قلم ماهانه هزینهای حدود یک میلیون تومان را به خانوارهای دارای کودک زیر ۳ سال تحمیل میکند.
غفلتی که باعث تذکر رهبر انقلاب شد
نابسامانی و افزایش شدید قیمت اگرچه طی ماههای گذشته با سکوت و غفلت مسئولان اجرایی کشور، منجر به کمبود این اقلام در بازار هم شد اما این نابسامانی که منجر به گلایه گسترده خانوارها بخصوص در شبکه های اجتماعی شده است، از نگاه رهبر انقلاب دور نماد و ایشان ۱۳ آبان ماه در سخنانی، گرانی گوشت، مرغ، گوجه تا پوشک بچه را برغم موجود بودن جنس و کالا، گرانیهای بیمبنا و بیدلیل خوانده و گفتند: همه این گرانیها و مشکلات، با هماهنگی دستگاهها قابل حل هستند و باید مشکلات از جلوی پای مردم برداشته شود.
پس از اظهارات رهبری، جلسات متعددی در وزارت صمت با محوریت بهبود اوضاع بازار پوشک و نزولی شدن قیمتها برگزار شد و متولیان وعده «کاهش قیمت طی روزهای آینده» را دادند.
از سویی دیگر نیز اخبار واردات از آن حکایت داشت که تمام مواد اولیه پوشک از گمرکات ترخیص شده و همین مساله موجب شده که هیچگونه مشکلی برای تولید وجود نداشته باشد.
۱۵ آبان ماه افسانه محرابی مدیرکل دفتر صنایع نساجی، پوشاک و سلولزی وزارت صمت در حاشیه بررسی مشکلات صنعت پوشک کشور گفته بود: روند ترخیص مواد اولیه مربوط به صنعت پوشک از گمرکات کشور سرعت گرفته است که با افزایش تولید میتوانیم کاهش قیمت تمام شده را شاهد باشیم.
بیشتر از یک ماه از وعده وزارت صمت گذشت
بر این اساس، اگر چه بیشتر از یک ماه از وعدههای مسئولان وزارت صمت مبنی بر بهبود وضعیت بازار پوشک میگذرد اما بررسیهای میدانی نشان میدهد که قیمتها نه تنها کاهش نیافته بلکه بعضاً افزایش هم یافته است.
به عنوان نمونه یک بسته پوشک ۲۸ عددی یک برند معروف که تا ۲۰ روز پیش با قیمت ۹۰ هزار تومان عرضه میشد، حال در بازار با قیمت ۱۳۰ هزار تومان عرضه میشود. همچنین نرخ یک بسته پوشک ۳۴ عددی از یک برند دیگر نیز طی یک ماه اخیر با رشد قیمت ۳۰ درصدی با نرخ ۱۲۰ هزار تومان فروخته میشود.
این در حالی است که طبق وعدههای متعدد مسئولان و البته آماری که از واردات مواد اولیه پوشک ارائه میشود، انتظار این بود که نرخ این محصول در بازار کاهش یابد.
قیمت مواد اولیه متاثر از نرخ ارز
برای تولید پوشک به ۱۵ قلم مواد اولیه نیاز است که ۷۰ درصد مواد اولیه این محصول (۱۰ قلم) از طریق واردات و حدود ۱۰ درصد آن از بازار رقابتی بورس تامین میشود، از این رو قیمت ارز به صورت مستقیم بر قیمت نهایی این کالا تاثیر دارد. طی ماههای گذشته در کنار مشکل افزایش قیمت ارز، روند تخصیص ارز برای واردات مواداولیه نیز به کندی انجام و میزان تولید و عرضه به بازار کاهش یافت که این کاهش منجر به صعود قیمت در بازار شد.
با توجه به ظرفیت تولید داخل، مسئولان وزارت صمت وعده داده بودند که در مسیر داخلیسازی مواد اولیه پوشک حرکت میکنند و طبق برنامهریزیها مقرر شده ۶ قلم از اقلام وارداتی تولید پوشک داخلیسازی شود.
با این حال بررسیها نشان میدهد که هنوز اتفاق خاصی در این بخش نیفتاده است و همچنان باید شاهد استفاده از مواد اولیه وارداتی برای تولید پوشک باشیم.
badoorbin.comakhbarazad.comمنبع : خبرفوری
آخرین دیدگاه