سیاسی/ انتخابات یک چهره سیاسی اصلاح طلب گفت: انتخاب بایدن، شانس اصلاح طلبان را برای پیروزی در ۱۴۰۰ افزایش میدهد.
«فیاض زاهد» درباره انتخابات آمریکا و اینکه نگاه ایران به هر کدام یک از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا چگونه استگفت: حدود دو ماه قبل در سرمقاله ای تحت عنوان «فیل ها و الاغ ها» پیش بینی کرده بودم که ترامپ رأی می آورد اما اعتراف می کنم که در هفته های پایانی به زمان انتخابات ریاست جمهوری، اردوگاه دموکراتها و جو بایدن، تلاش های بسیار جدی برای هماوردی در این انتخابات انجام دادند.
او افزود: اگر کرونا نبود قطعاً دونالد ترامپ پیروز بلامنازعه این انتخابات بود اما کرونا، مبتلاشدن ترامپ به این بیماری و آمار بالای مرگ و میر ناشی از کرونا در آمریکا موجب شد که نگاه ها از سوی جمهوریخواهان و ترامپ، به سمت بایدن سوق پیدا کند.
فیاض زاهد ادامه داد: رقابت بسیار نفس گیر است چه پیش بینی بنده درست باشد و چه بسا بایدن رأی بیاورد اما به هر حال انتخابات آمریکا، به عنوان بزرگترین قدرت اقتصادی، نظامی و امنیتی جهان و کشوری با جمعیت 300 میلیونی نقش بسیار مهمی در سازماندهی بسیاری از فعالیت های اقتصادی و بین المللی دارد و بر تعارفات دیپلماتیک تاثیر می گذارد به هر حال این، انتخاباتِ مهمی در کشوری مهم است.
او اضافه کرد: گردش مالی آمریکایی ها در اقتصاد جهان یک گردش مالی بسیار بالایی است و 20 تا 23 درصد اقتصاد جهان را شکل می دهند. تاثیرشان بر مسائل ایران مهم است اگر ترامپ رییس جمهور شود، طبیعتا حلقه محاصره را بر ما تنگ تر خواهد کرد با توجه به بیانات رهبری و این نکته در سخنرانی اخیرشان مبنی بر اینکه سیاست عمومی و کلی نظام جمهوری اسلامی در ارتباط با اینکه کدام نامزد انتخاباتی انتخاب خواهند شد این است که برای ایران فرقی نمی کند، به نظر من وارد یک دوره پرچالش با امریکایی ها خواهیم شد. آمریکایی ها تلاش می کنند حلقه محاصره علیه ایران را از طریق آشتی دادن کشورهای مرتجع عرب با اسراییل، تنگ تر کنند.
زاهد ادامه داد: پیش بینی بنده این است که عربستان، اردن و کویت و قطر به پروسه عادی سازی روابط با اسراییل می پیوندند. نتیجه زودرس انتخاب ترامپ، افزایش قیمت طلا و دلار و بورس در ایران است به هر حال خطر مواجهه ایران و امریکا افزایش مییابد.
این چهره سیاسی اصلاح طلب بیان کرد: اگر بایدن رییس جمهور شود واکنش طبیعی بازار، کاهش قیمت طلا، سکه ، دلار و مسکن و دورنمای مثبت برای بازار بورس و به نوعی ایجاد امید اقتصادی بیشتر است. یک نکته خطرناکی که انتخاب بایدن دارد، زمان نوامبر تا ژانویه است چراکه قدرت در اختیار ترامپ است از این رو برای اینکه میراث باقی مانده از خود را تخریب کند و اجازه ندهد بایدن به برجام بازگردد و یا سیاستش را در خاورمیانه مبتنی بر بازاندیشی روابط با ایران قرار دهد، حتی ممکن است دست به اقدامات احتمالی علیه ایران بزند و به هر حال کاری کند که دولت بایدن در چهارسال آینده نتواند، مسئله اش را با ایران حل و فصل کند.
او عنوان کرد: طبیعتاً انتخاب بایدن لابی اسراییل و عربستان سعودی را به شدت تضعیف می کند و تاثیرش بر جنبش براندازی در ایران تاثیر مهمی خواهد بود به این دلیل که انتخاب ترامپ برای آنها یک فرصت و مزیت در افزایش فشارهای علیه ایران بود.
او تصریح کرد: البته بخشی نیز به اراده کشور ایران در صورت پیروزی هر کدام از نامزدهای انتخابات آمریکا باز می گردد. اگر ایرانی ها بخواهند در زمان بایدن مسائلشان را با آمریکا حل وفصل کنند تاثیر بسیار مثبتی در فرایند اقتصادی می گذارد اما اگر ایران بخواهد به تعبیری از این ستون به آن ستون رفتار کند مجددا ما دوباره وارد یک رابطه پرچالش با دولت بایدن خواهیم شد.
این چهره سیاسی افزود: خطر دولت بایدن در آن است که روابط بسیار خوبی با دولت های اروپایی خواهد داشت از این رو اعمال فشار بر ایران همه جانبه و گسترده تر خواهد شد. حال فارغ از اینکه کدام نامزد انتخاب شود باید دید مقامات سیاسی و تعیین کننده در ایران چه تصمیمی برای دورنمای این روابط خواهند اندیشید.
فیاض زاهد در این باره که بسیاری از اصولگرایان به ویژه تندروها تمایل دارند ترامپ پیروز شود، گفت: بر این باورم که هم جریان احمدی نژاد و هم جبهه پایداری و هم برخی تندروهایی که به هسته سخت قدرت وابسته هستند، پیروزی ترامپ برایشان ایده آل است علی رغم اینکه در ظاهر آن را نشان نمی دهند. حال اینکه چرا انتخاب ترامپ برایشان ایده آل است، به این دلیل که فکر می کنند انتخاب ترامپ در آرایش سیاسی در ایران تاثیرگذار است و اگر ترامپ، روی کار بیاید نوید آن است یک دولت نظامی و مخاصمه جو با آمریکا در ایران روی کار می آید و اگر بایدن رأی بیاورد برای اینکه مدل بایدن، مدل گفت و گو دیپلماسی عمومی است، طبیعتا تمایل افکار عمومی کشور به سمت شخصیتی می رود که بتواند، رابطه معناداری برای گفت و گو و مذاکره پیدا کند طبیعی است که شانس اصلاح طلبان افزایش پیدا خواهد کرد.
او در پاسخ به این سوال که آیا شرایط کنونی اصلاح طلبان برای انتخابات 1400 را همانند وضعیت سال 84 می بینید یا خیر؟ اشاره کرد: هیچ گاه به طور قاطع نمی توان گفت که این دوره های مختلف تاریخی تا چه اندازه شبیه به یکدیگر هستند اما علی رغم وجود تفاوت ها، شباهت هایی نیز وجود دارد که می توان از آن یاد کرد. اما یک تفاوت جدی وجود دارد و آن، اینکه حاکمیت، دیگر اجازه نمی دهد از آن دست انتخاب هایی که منجر به قدرت گیری شخصی مانند احمدی نژاد شد، رخ دهد و به نوعی دیگر تن به رفتارهای سیاسی و هیجانی نخواهد داد، بلکه سعی می کند همه چیز را کنترل شده و مدیریت شده پیش ببرد.
badoorbin.comakhbarazad.comمنبع : خبرفوری
آخرین دیدگاه