قیمت نفت برنت هفته جاری که ابرهای تیره دورنمای تقاضا و عرضه را در بحبوحه افزایش موارد جدید ابتلا به کووید ۱۹ در اروپا و آمریکا پوشاندند، به پایین ۴۰ دلار در هر بشکه سقوط کرد.
جان کمپ، مقاله نویس رویترز روز سه شنبه گزارش داد صندوقهای پوشش ریسک هفته گذشته به حد کافی نفت فروختند تا خرید هفته پیش از آن را که قیمتها را در حدود ۴۰ دلار در هر بشکه حمایت کرده بود، جبران کنند. اما اکنون ظهور مجدد کووید ۱۹ نگرانیها نسبت به مضاعف شدن رکود در دو بازار کلیدی را برانگیخته و نگرش نسبت به نفت خام را تغییر داده است.
در این بین، شرکت تحقیقاتی "ریستاد انرژی" دوشنبه هفته جاری پیش بینی کرد تقاضای جهانی برای نفت تا هشت سال دیگر به پیک خواهد رسید. این جدیدترین پیش بینی از مجموعه پیش بینی های بدبینانه است که به پاندمی کووید ۱۹ به عنوان عامل تعیین کننده در ترندهای آینده اشاره می کنند. این پیش بینی بازبینی گزارش قبلی "ریستاد انرژی" است که زمان پیک تقاضا برای نفت را در سال ۲۰۳۰ پیش بینی کرده بود و این شرکت به شتاب گرفتن توسعه منابع انرژی سبز به عنوان عامل تعیین کننده دیگر اشاره کرد.
همزمان، به نظر می رسد میان اعضای اوپک در خصوص اقدامات بعدی برای کنترل تولید نفت اختلاف نظراتی وجود دارد. در حالی که برخی از اعضا مصمم هستند برای تقویت قیمتها، تولیدشان را محدود نگه دارند، برخی دیگر بی صبرانه منتظر بالا بردن تولید هستند. طبق گزارش اخیر رویترز به نقل از منابع آگاه، برخی از اعضای اوپک مایل هستند تولید بیشتر نفت را از ژانویه آغاز کنند.
به گفته یکی از این منابع آگاه، این کشورها از کاهش تولید آسیب دیده اند و ادامه این روند در سال آینده برای آنها دشوار است. گفته می شود برخی از اعضای اوپک ترجیح می دهند نفت بیشتری تولید کرده و در قیمت پایینتری بفروشند تا این که تولیدشان را محدود کنند و در قیمت بالاتری بفروشند. اگر قیمتها کاهش بیشتری پیدا کند، اختلاف نظر میان اعضای اوپک در این خصوص شدیدتر خواهد شد.
به گفته جان کمپ، به نظر نمی رسد سرمایه گذاران و معامله گران نگرانی نسبت به کاهش تولید اوپک پلاس داشته باشند. خوش بینی هم وجود دارد اما برای این که باعث تشویق به خرید بیشتر نفت شود، کافی نیست زیرا دورنمای تقاضا ضعیف شده و به بهبود وضعیت پاندمی بستگی دارد که در حال حاضر دورنمای کاملا بدبینانه ای پیدا کرده است.
عامل دیگری که هفته جاری به نوسان بازار نفت افزود، انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بود. پیروزی ترامپ برای قیمتها در کوتاه مدت مثبت است اما در بلندمدت این طور نخواهد بود زیرا حمایت وی از صنعت نفت و گاز به معنای افزایش بیشتر تولید در آینده است.
در مقابل پیروزی بایدن تاثیر معکوسی خواهد داشت و در کوتاه مدت برای قیمت نفت منفی است اما در بلندمدت مثبت خواهد بود زیرا بایدن به دنبال محدود کردن فرکینگ و مقررات محیط زیستی سخت گیرانه است که عرضه آمریکا را محدود می کند. از سوی دیگر بایدن وعده داده است که با ایران از راه دیپلماسی وارد شود که ممکن است زمینه بازگشت نفت ایران به بازار را فراهم کند.
در این بین، تحلیلگران انتظار دارند قیمت نفت تا پایان سال در بازه محدودی معامله شود و میانگین قیمت هر بشکه نفت برنت امسال ۴۲ و ۳۲ دلار و در سال آینده بالای ۴۹ دلار باشد. تنها موضوعی که ممکن است باعث افزایش قابل توجه قیمتهای نفت شود، خبر خوب تولید واکسن یا توقف تولید در لیبی است که در پی آتش بس میان گروههای داخلی، به سرعت در حال احیای تولید است و تولیدش را از کمتر از ۱۰۰ هزار بشکه در روز در اواخر سپتامبر به ۸۰۰ هزار بشکه در روز رسانده است.
بر اساس گزارش اوایل پرایس، با ادامه افزایش تولید نفت لیبی و تاثیر انتخابات آمریکا و ضعیف ماندن تقاضا، قیمتها ممکن است به مدت طولانیتری پایین ۴۰ دلار در هر بشکه بمانند به خصوص که حفاری و فرکینگ در آمریکا بهبود پیدا کرده و فشار نزولی بیشتری به شاخصهای قیمت تحمیل کرده است. به نظر می رسد تنها امید برای قیمتها، اخبار خوش از واکسن کووید ۱۹ است. اوپک پلاس هر تصمیمی که درباره سیاست تولید از ژانویه بگیرد، هر تصمیمی که کمتر از کاهش عمیقتر تولید باشد، احتمالا در تصمیمات خرید و فروش نفت تاثیر می گذارد.
بهای معاملات نفت روز سه شنبه همسو با سایر بازارهای مالی صعود کرد. نفت برنت با ۷۴ سنت معادل ۱.۹ درصد افزایش، در ۳۹ دلار و ۷۱ سنت در هر بشکه بسته شد. وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با ۸۵ سنت معادل ۲.۳ درصد افزایش، در ۳۷ دلار و ۶۶ سنت در هر بشکه بسته شد.
badoorbin.comakhbarazad.comمنبع : خبرفوری
آخرین دیدگاه