یک عضو اتاق بازرگانی درباره می گوید: اگر آقای مصباحیمقدم میگوید صادرات هم با پذیرش cft و پالرمو از دست میرود ما که صادرکننده هستیم این را لمس نمیکنیم، اما شاید ایشان چیز دیگری میبینند که ما نمیبینیم.
پس از دستور رهبر انقلاب مبنی بر بررسی دوباره لوایح افایتیاف در مجمع تشخیص مصلحت نظام، بازار اظهارنظر درباره این لوایح داغ شد و موافقان و مخالفان به اظهار نظر پرداختند. در این میان مخالفان این لوایح همچون مصطفی میرسلیم از احتمال دوباره رد این لوایح در مجمع سخن گفتند. به تازگی هم غلامرضا مصباحیمقدم عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، پذیرش cft و پالرمو را موجب از دست دادن صادرات کشور دانسته است.
مصباحیمقدم در این باره گفته است: ما سالانه ۴۰ میلیارد دلار واردات و ۴۰ میلیارد دلار صادرات داریم. این موارد چطور انجام شده است؟ این موارد رسمی نیست. اما اگر به این دو کنواسیون ملحق میشدیم دیگر هیچ کاری نمیتوانستیم انجام دهیم و حتی این مبادلات هم انجام نمیشد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به ارائه اطلاعات صرافیهای طرف ایران به برخی کشورها تاکید کرد: به نظر شما آیا به مصلحت بود در چنین شرایطی ما به دو کنواسیون دیگر الحاق پیدا کنیم؟ ما دیدیم این حتماً خطاست که بخواهیم به حساب مبارزه با جرم پولشویی در سطوح بینالمللی و همینطور تأمین مالی تروریسم به این دو کنواسیون ملحق شویم، به تعبیری آش نخورده و دهان سوخته!
با پذیرش cft و پالرمو شکل بازی عوض میشود
اما اعضای اتاق بازرگانی ادعای مصباحیمقدم را نمیپذیرند و در این باره نظر دیگری دارند. فاطمه مقیمی عضو هیأترئیسه اتاق بازرگانی در گفتگویی در این باره گفت: «اگر قرار است که ما در چارچوبی حرکت بکنیم که در نظام اقتصادی دنیا سهم بگیریم پس باید قواعد این بازی را یاد بگیریم. شما در زمین فوتبال، نمیتوانید با قوانین پینگپنگ بازی کنید پس باید در قاعده تجارت بینالملل و قوانین سازمان تجارت جهانی و قواعد مربوطه بازی کنید. یا این کنوانسیون را قبول کنید و بروید وارد شوید یا کنوانسیون را نپذیرید تا دیگران هم با شما کار نکنند. ما همین الان در عمل هم در تجارت بینالملل به صورت مستقیم نقش ایفا نمیکنیم و توسط واسطهها جلو میرویم. واسطه قیمت تمامشده کالای ما را برای بازار هدف بالا میبرد و رقابت ما را سختتر میکند. اگر قرار است در این حوزه وارد شویم و فعالیت بکنیم و درصد صادراتمان را بالا ببریم بایستی با شرایط قوانین روز جهانی خود را تطبیق بدهیم. حالا ممکن است در کوتاهمدت احساس بکنیم که متوقف شدیم، اما از نظر من متوقف نمیشویم تنها شکل بازی اقتصادی تغییر میکند.»
او افزود: "آنوقت شکل بازی ما از شرایط حاضر که مثلاً واسطهای است خارج میشود و به صورت مستقیم کار اقتصادیمان را پیش میبریم. کما اینکه روابط بانکی ما هم همینطور است. بالاخره پول ما میرود و میآید، اما توسط چهار واسطه که ارزش پولی ما یا ارزش برگشت پول اقتصادی ما را کم میکند. اگر این داد و ستد مستقیم بود حتماً ما میتوانستیم مصونیت بیشتری داشته باشیم. به عبارتی، پذیرش cft و پالرمو مانع از صادرات ما نمیشود و فقط شکل بازی ما عوض میشود."
ما به همراه پنج کشور دیگر مثل کره شمالی، اریتره، کنگو و بقیه کشورهایی که عضو این کنوانسیونها نیستند و سهمی هم در اقتصاد دنیا ندارند میخواهیم بگوییم ما مثل بقیه نیستیم
حرفهای مصباحیمقدم مستندی ندارد
علی شریعتی عضو اتاق بازرگانی نیز در گفتگویی با توجه به اظهارات مصباحیمقدم اظهار کرد: «ایشان نفرمودند بر چه اساسی این اظهارات را مطرح میکنند. هیچ مستندی ارائه نکردهاند. متأسفانه مسئلهای که وجود دارد این است که عضویت ما در کنوانسیونهای بینالمللی در حوزه بحث تجارت که مسئلهای کاملاً اقتصادی است و بعد امنیتی و دیپلماسی بینالملل، متأسفانه به مسئلهای سیاسی، احساسی و محل تسویه حساب جناحی تبدیل شده است. به جای اینکه افرادی که در حوزه تجارت و یا دیپلماسی فعال هستند اظهارنظر کنند بیشتر اظهارنظرات سیاسی در این باره مطرح میشود.»
او افزود: "این شکل از اظهارنظرها که مثلا مبنی بر لو دادن رفتن اطلاعات است سوالاتی را پیش میکشد. من نمیدانم آقای مصباحی قدم تابه حال صادراتی کردند یا نه؛ کدام یک از صادرات ما براساس روال بانکی انجام میشود که پذیرش cft و پالرمو بیاید و آنها را نفی بکند. کدام یک از صادرات ما مثل خارجیها است که دکمهای بزنیم و صادرات اتفاق بیفتد و پول سوئیفت شود که حالا اطلاعات ما بخواهد لو برود؟ صادرات ما الان زیرزمینی است و از طریق صرافیها انجام میشود."
شریعتی عنوان کرد: «این گروه این نکته را در نظر نمیگیرند که چرا ترکیب شرکای تجاری ایران عوض شده است؟ یک روزی در ایران، هند، کره جنوبی، روسیه و چین جزء ده تا شرکای اول ما بودند، ولی چرا سهمشان پایین آمده و به سمت عراق با این وضعیت متزلزلش رفتیم به حدی که عراق شریک اول تجاری ما شده است؟ علت این است که کره جنوبی، چین، هند و روسیه پس از اینکه ما در لیست سیاه قرار گرفتیم براساس بحث انقباضی، تجارت و هم صادراتشان را با ما محدود کردند. تجارت یک جاده دوطرفه است. این اتفاق افتاده و مثل حرف دوستان، پیش بینی نیست. بروند چرایش را دربیاورند. آیا تابه حال در این باره بررسی کردند؟ اگر بررسی کنند به این میرسند که آنها به خاطرسیستمهای شفاف مالی که دارند، چون ما در لیست سیاه رفتیم با ما کار نمیکنند و ما را محدود و محدودتر میکنند. آن هم به خاطر ترس از تبعات لیست سیاه و شفاف نبودن ما است.»
وی افزود: "ما به همراه پنج کشور دیگر مثل کره شمالی، اریتره، کنگو و بقیه کشورهایی که عضو این کنوانسیونها نیستند و سهمی هم در اقتصاد دنیا ندارند میخواهیم بگوییم ما مثل بقیه نیستیم. همه جای دنیا یک طرف و ما یک طرف. ما میخواهیم بگوییم حرف مرد یکی است. در حالیکه مقام رهبری فرمودند این لوایح دوباره بررسی شود، اما هنوز به مجمع نرفته آقای میرسلیم میفرماید که این قطعاً رأی نمیآورد. حاکمیت این لوایح را نفرستاده که ما پیشگویی کنیم؛ فرستاده کار کارشناسی و تبادل نظر شود و بعد نظر نهایی داده شود."
عضو اتاق بازرگانی بیان کرد: «از منظر اقتصادی، ما در شرایط تحریم هستیم و به فرموده مقام رهبری حتی اگر یک ساعت زودتر هم بخواهیم باید تلاش کنیم این تحریمها را برداریم. اگر این تحریمها را برداریم و عضو این کنوانسیونها نباشیم عملاً نمیتوانیم با دنیا تعامل داشته باشیم و با زبان تجارت دنیا صحبت کنیم. ترجمه نپیوستن ما به اینها یعنی اینکه دویست و خردهای کشور دنیا با یک زبان صحبت میکنند؛ ما، کره شمالی و اریتره و سایر کشورهای غیرعضو به یک زبان دیگر صحبت میکنیم. پس ما غریب هستیم. ما آلیس در سرزمین عجایب هستیم.»
او ادامه داد: "من اصلا فرمایش آقای مصباحیمقدم را نمیفهمم. حرفهایش مستندی ندارد، اما وقتی ما از کاهش صادرات حرف میزنیم میتوانند شواهدش را ببینند تا مشخص شود روسیه، کره جنوبی، هند و چین در تجارت ما چقدر سهم داشتند و الان چه سهمی دارند. اگر ایشان میگوید این صادرات هم با پذیرش cft و پالرمو از دست میرود ما که صادرکننده هستیم این را لمس نمیکنیم، اما شاید ایشان چیز دیگری میبینند که ما نمیبینیم و حتماً حرفشان هم متین است."
badoorbin.comakhbarazad.comمنبع : خبرفوری
آخرین دیدگاه