بودجه کشور ما در پنجاه سال گذشته، همواره بوی نفت داده است.
دولت برای تدوین یک بودجه نفتی، ابتدا قیمت نفت را در یکسال آینده پیش بینی می کند، قیمت نفت را خیلی چیزها می توانند بالا و پایین کنند، جنگ، غرق شدن یک نفتکش، کشف ذخایر جدید و غیره.
اگر قیمت نفت از مقدار پیش بینی شده کمتر شود، یا امکان فروش نفت مهیا نباشد، دولت دچار کسری بودجه میشود.
در چند سال گذشته شرایط صادرات نفت و گاز سخت تر شده است، در خردادماه 1398، معاونت پژوهشهاي اقتصادي مرکز پژوهش های مجلس، گزارشی با موضوع بودجه بدون نفت منتشر کرد.
در این گزارش پیش بینی شده بود دولت با انجام اقداماتی مثل انجام اصلاحات مالیاتی، جلوگیری از فرار مالیاتی، مالیات بر خانه های خالی، فروش بخشی از سهام و دارایی های دولت، اصلاح حداقلی حامل های انرژی، جلوگیری از قاچاق سوخت و هدفمندتر کردن یارانه نقدی، مبلغ صد هزار میلیارد تومان در سالهای 1389-99و1400 به دست بیاورد.
نزدیک به 18 ماه از ارائه این گزارش که مورد توجه دولت قرار نگرفت میگذرد، در طول همین مدت کوتاه شاخص های اقتصادی رشد بی سابقه ای را تجربه کرده اند؛ به عنوان مثال در همین مدت کوتاه مسکن 100درصد و دلار107 درصد افزایش قیمت داشته اند، در حالی که هر سکه بهار آزادی نزدیک به 5 میلیون تومان خرید و فروش میشد، این رقم طی فقط 18 ماه 200 درصد رشد داشته است.
گزارش مرکز پژوهش ها نشان می دهد بخش زیادی از این افزایش قیمتها به خاطر کسری بودجه دولت اتفاق افتاده است، به نظر میرسد اجرایی کردن پیشنهادات بودجه منهای نفت در بودجه1400، یک ضرورت برای دولت است تا در سال پایانی فعالیتش، دیگر شاهد این میزان از افزایش قیمت و کاهش ارزش پول ملی نباشیم.
badoorbin.comakhbarazad.comمنبع : خبرفوری
آخرین دیدگاه