سیاسی/ بین الملل رئیس موساد، "هراری" را نفر اصلی طرحهای موساد برضد برنامه هستهای ایران قرار داده بود که ترور دانشمندان هستهای ایران از جمله اقدامات برنامهریزی و سازماندهی شده او بود.
به گزارش خبر فوری، گزارش چند روز قبل خبر فوری در مورد ترورهای موساد و تاریخچه آن (اینجا بخوانید)، باعث مطرح شدن پرسشهای فراوانی شد. یکی از این پرسشها مربوط به "مایک هراری" پایهگذار گروه "کیدون" و از جاسوسان بسیار مشهور موساد بوده است.
در این گزارش سعی داریم مروری بر چند نکته درباره زندگی و فعالیتهای این جاسوس اسرائیلی داشته باشیم.
۱. کودکی و جوانی
هراری در حوالی تل آویو متولد شد. در ۱۳سالگی به عنوان یک پیک پیام رسان برای مرکز اطلاعاتی یهودیان مهاجر به فلسطین کار میکرد و پیامهایی را بین واحدهای مختلف منتقل مینمود.
مایک هراری در سال ۱۹۴۳ به گروه شبه نظامی صهیونیستی "پالماخ" پیوست و در عملیاتهای نظامی این گروه شرکت میکرد.
او در عملیات حمله به اردوگاه یهودیان زندانی و نیز در عملیات تخریب پلهای فلسطین شرکت کرد.
هراری بعد از چند سال با سربازان انگلیسی حاضر در فلسطین به مشکل خورد و سرانجام به خارج فرار کرد.
او توسط صهیونیستها ابتدا به "پالیام" و سپس به اروپا منتقل شد تا به انتقال غیرقانونی یهودیان به فلسطین کمک کند.
۲. تاسیس رژیم صهیونیستی و عضویت در موساد
هراری بعد از تاسیس رژیم صهیونیستی و اشغال فلسطین از تبعید بازگشت. او در اوائل دهه ۱۹۶۰ و در زمان ریاست "ایسر هارل" بر موساد به عضویت این سازمان درآمد.
موساد که در ابتدا با عنوان "هاموساد لتئوم" ( نهاد هماهنگی) خوانده میشد در دوم مارس ۱۹۴۹ به دستور "داوید بن گورین" نخست وزیر وقت رژیم صهیونیستی به ریاست "رئوبن شیلواخ" بنیانگذار آن آغاز بکار کرد و در اول آوریل ۱۹۵۱ به دستور "بن گورین" مورد بازسازی قرار گرفت.
در سال ۱۹۶۳ این سازمان به نام "هاموساد لمودیعین ولتفکیدیم میوخادیم" ( نهاد اطلاعات و وظائف ویژه) تغییر نام یافت و به عنوان سرویس اطلاعات خارجی این رژیم وظیفه ترور، خرابکاری، اقدامات پنهان و جمع آوری و تحلیل اطلاعات در بیرون از مرزهای فلسطین اشغالی را عهده دار شد.
۳. تاسیس واحد کیدون
هراری به محض ورود به موساد توانست به مقامات بالایی برسد. او یکی از طراحان ساختاری موساد شد. با ارتباط گیری با ماموریان سازمان سیا توانست در ساختارمند کردن موساد نقش مهمی ایفا کند.
اما مهمترین کارش تاسیس واحد "اجرای ترور" بود. این واحد در واقع وظیفه ترور عوامل حمله به اسرائیل در خارج از اسرائیل را بر عهده داشت.
در واقع، در سازمان جاسوسی و تروریستی موساد، یک زیرشاخه بسیار مهم وجود دارد به نام "قیساریه" (Caesarea) . این زیرشاخه مسئول مستقیم عملیات جاسوسی و تروریستی در کشورهای عربی و خاورمیانه است. این سازمان در دهه 70 و توسط "مایک هراری" تشکیل شد.
در زیرشاخه قیساریه یک گروه مهلک و خطرناک دیگر وجود دارد به نام "کیدون" (Kidon). این واژه یک نام عبری است به معنای "سرنیزه". اعضای این گروه را تروریستهای خطرناک، آموزش دیده و حرفهای تشکیل میدهند که مامور مستقیم اجرای ترور در کشورهای خاورمیانه هستند. اگرچه بیشتر این تروریستها از گارد ویژه ارتش اسرائیل انتخاب میشوند اما قبل از عضویت در کیدون چند سال آموزش مخصوص میبینند.
۴. عملیات خشم خدا
مهمترین عملیات خارجی هراری، عملیات " خشم خدا" بود. این عملیات بعد از عملیات "سپتامبر سیاه" اجرا شد.
سپتامبر سیاه (به عربی: منظمة أيلول الأسود) سازمان فلسطینی بود که اعضای آن خود را طرفدار گروه فتح (به رهبری یاسر عرفات) معرفی میکردند. در جریان بازیهای المپیک سال ۱۹۷۲ در مونیخ، اعضای این گروه با حمله شبانه به خوابگاه دهکده المپیک مونیخ، ورزشکاران اسرائیلی را به گروگان گرفتند. سرانجام در جریان درگیری مهاجمان با پلیس آلمان همه ۱۱ گروگان ورزشکار اسرائیلی و نیز شماری از فلسطینیها کشته شدند.
عملیات خشم خدا در واقع با هدف انتقامگیری از فلسطینیان به جهت این اقدام طراحی شد.
۵. افتضاح در عملیات لیلهامر
هراری به خاطر عملیات "لیلهامر" نیز شناخته میشود. این عملیات در پی عملیات خشم خدا انجام شد.
هراری رهبری یک تیم جاسوسی موساد در نروژ را به عهده داشت، زیرا معتقد بود "علی حسن سلامه" (رئیس سپتامبر سیاه) در آنجا زندگی میکند. پس از شناسایی و ترور هدف مشخص شد که آنها یک خدمتکار بیگناه به نام "احمد بوچیکی" را به قتل رساندهاند که تنها چهره ای شبیه به سلامه داشتهاست.
این عملیات تبدیل به یک افتضاح برای موساد شد. دولت نروژ تروریستها را دستگیر کرد. در حالی که بسیاری از افراد تیم هراری بازداشت شدند او موفق به فرار به اسرائیل شد.
۶. خدمات هراری به موساد
مؤسس جوخه ترور موساد در سال ۱۹۷۳ به علت افتضاح در عملیات "لیلهامر" از موساد استعفا داد اما چندی بعد مجددا به موساد بازگشت.
هراری بعد از این شکست، دو موفقیت بزرگ برای موساد را به دست آورد. پیش از آنکه عملیات "تاندربولت" در ژوئیه سال ۱۹۷۶ برای آزادسازی گروگانها در فرودگاه بینالمللی "اناطب" انجام شود، هراری با پوشش یک تاجر ایتالیایی توانست عملیات ورود و شناسایی به فرودگاه را آغاز کند. او همچنین از پایگاههای هوایی کنیایی برای سوخت رسانی به هواپیماهای نجات اسرائیلی که از مأموریت نجات بازگشته بودند، کمک کرد.
هراری همچنین در ژانویه سال ۱۹۷۹ تیمی را رهبری کرد که "علی حسن سلامه" را در بیروت به وسیله یک خودروی بمبگذاری شده ترور کرد.
۷. فعالیتهای ضد ایرانی هراری
"مئیر داگان" که تا سال ۲۰۱۱ رئیس موساد بود و عمده فعالیتهایش بر جاسوسی از برنامه هستهای ایران متمرکز شده بود، هراری را نفر اصلی طرحهای موساد برضد برنامه هستهای ایران قرار داده بود که ترور دانشمندان هستهای ایران از جمله اقدامات برنامهریزی و سازماندهی شده او بود.
۸. مرگ
مایکل (مایک) هراری افسر پیشین دستگاه جاسوسی رژیم صهیونیستی و مؤسس جوخه ترور موساد در ابتدای دهه ۹۰ شمسی و در سن ۸۷ سالگی از دنیا رفت.
badoorbin.comakhbarazad.comمنبع : خبرفوری
آخرین دیدگاه